Észak-Korea csak fegyverkezne

Észak-Korea növelni akarja atomkapacitását, hogy szembeszállhasson az "ellenséges" amerikai politikával.

A phenjani külügyminisztérium hétfői közleménye szerint - amelyet a KCNA hivatalos hírügynökség ismertetett -, "a folytatódó amerikai ellenséges politika és a katonai fenyegetés miatt nagyobb szükség van a +nukleáris elrettentés+ új, fejlettebb módon való növelésére". A Koreai-félsziget két országa között megnőtt a feszültség, amióta március 26-án nem messze az észak-koreai határtól elsüllyedt egy dél-koreai korvett. Pusztulásáért Dél-Korea és az Egyesült Államok Phenjant teszi felelőssé, mert az amerikaiak vezette szöuli ENSZ-parancsnokság és egy másik nemzetközi testület is arra a megállapításra jutott, hogy az észak-koreaiak lőttek ki torpedót a hajóra.

Észak-Korea rendszeresen cáfolja érintettségét az ügyben, egyben követeli, hogy hadseregének képviselői megvizsgálhassák a dél-koreai bizonyítékokat, amelyek között egy nyilvánvalóan észak-koreai torpedó maradványai is szerepelnek.

Phenjan hétfőn azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy a múlt hétvégén "nehézfegyvereket" telepített a demilitarizált övezetben fekvő Panmindzson falu déli részén. A KCNA idézte a hivatalos dokumentumot, amelynek értelmében a fegyvereket június 26-án szállították az amerikaiak a térségbe. Észak-koreai vélemény szerint a lépés előre megfontolt provokációt jelent, amelynek célja súlyos katonai konfrontációt kirobbantani. Phenjan felszólította Washingtont, hogy azonnal távolíttassa el ezeket a nehézfegyvereket, és komoly katonai ellenlépéseket helyezett kilátásba, ha ez nem történik meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.