Észak-Korea blokád alá vonta a keszongi ipari övezetet

Blokád alá vonta a két Korea határán lévő keszongi különleges gazdasági övezetet Észak-Korea. A dél-koreaiak nem léphetnek be, az ott tartózkodók pedig nem hagyhatják el az ipari parkot.

Blokád alá vonta a két Korea határán lévő keszongi különleges gazdasági övezetet Észak-Korea - közölte szerda hajnalban Szöulban a dél-koreai újraegyesítési minisztérium. Az övezet zárlatát nem sokkal azután léptették életbe, hogy Phenjan bejelentette atomlétesítményeinek újjáépítését és újraindítását.

A minisztérium képviselője arról számolt be, hogy dél-koreaiak nem léphettek be a keszongi ipari komplexumba és az ott tartózkodó dél-koreaiak nem hagyhatták el.

Szerdára virradó éjjel több mint 860 dél-koreai volt az övezetben, és csaknem 180 várakozott a határon a belépésre. Nem sokkal később Phenjan azt közölte, hogy a komplexumban tartózkodó dél-koreaiak elhagyhatják az övezetet, de a belépés nem engedélyezett. Előzőleg a szöuli hatóságok leszögezték: a dél-koreai alkalmazottak biztonságának garantálását kulcsfontosságúnak tekintik.

Az újraegyesítési minisztérium egyelőre semmilyen információt nem kapott arra vonatkozóan, hogy ideiglenes intézkedésről van-e szó. Nem tartják kizártnak azt sem, hogy Phenjan bezárja a különleges ipari komplexumot.

A keszongi gazdasági övezet - amelyet a két Korea a 2000-es évek elején közösen hozott létre - észak-koreai területen fekszik. Az ipari komplexumban 123 dél-koreai cég tevékenykedik csaknem 50 ezer észak-koreai alkalmazottat foglalkoztatva. Értesülések szerint a különleges gazdasági övezet működésével Észak-Korea évente mintegy kétmilliárd dolláros bevételre tesz szert, ami kulcsfontosságú a súlyos gazdasági nehézségekkel küszködő ország számára.

Az elmúlt napokban Észak-Korea propagandahadjáratot indított Dél-Korea és az Egyesült Államok ellen, és a két országot háborúval, illetve atomcsapásokkal fenyegette meg. Kedd reggel pedig azt jelentette be, hogy újjáépíti és újraindítja minden atomlétesítményét, áramtermelésre és katonai célokra egyaránt használni akarja őket.

Az ország atomenergia-ügynökségének szóvivője kijelentette: a döntéssel Phenjan célja az, hogy „minőségileg és mennyiségileg is megerősítse atomarzenálját”, miközben szükség van rá a súlyos áramhiány megoldásához is. Az újraindítandó létesítmények között van az az 5 megawattos, grafitfékezésű jongbjoni reaktor is, amelyet 2007-ben állítottak le egy nemzetközi nukleáris leszerelési megállapodás részeként.

Washington ismét felszólította Phenjant

Az Egyesült Államok ismételten felszólította Észak-Koreát, hogy hagyjon fel nukleáris ambícióival, és rendkívül riasztónak minősítette, hogy Phenjan újra akarja indítani plutóniumot előállító reaktorát. John Kerry külügyminiszter kijelentette, hogy Washington nem fogadja el Észak-Korea nukleáris hatalommá válását. Az amerikai diplomácia vezetője „provokatívnak, veszélyesnek és meggondolatlannak” nevezte a phenjani vezetés retorikáját, és kijelentette, hogy a 2007-ben bezárt jongbjoni reaktor újraindításával Észak-Korea megsértené nemzetközi kötelezettségeit. Kerry hangsúlyozta, hogy Washington megvédi szövetségeseit, Dél-Koreát és Japánt.

A Fehér Ház és az amerikai külügyminisztérium egyaránt értésre adta, hogy komolyan veszi az észak-koreai fenyegetéseket, annak ellenére is, hogy eddig még sohasem váltották valóra őket.

A külügyminisztérium szóvivője azt hangoztatta, hogy Phenjan a nukleáris erőmű újraindításával megsérti nemzetközi kötelezettségeit. Felszólította Oroszországot és Kínát: vessék be befolyásukat, hogy Észak-Korea változtasson politikáján.

2010 májusában a mostanihoz hasonló feszültség jellemezte a két Korea kapcsolatait. Észak-Koreában akkor még a 2011 decemberében meghalt Kim Dzsong Il, a mostani vezető, Kim Dzsong Un apja volt hatalmon.

Phenjan akkoriban szintén hasonló lépéseket tett, így a többi között kiutasította a Keszong ipari komplexumában dolgozó dél-koreai személyzetet.

A dél-koreai kamionokat sem engedték be az ipari parkba
A South Korean soldier keeps watch as South Korean trucks return to South Korea's CIQ (Customs, Immigration and Quarantine) after they were banned from entering the Kaesong industrial complex in North Korea, just south of the demilitarised zone separating the two Koreas, in Paju, north of Seoul, April 3, 2013. North Korean authorities were not allowing any South Korean workers into a joint industrial park on Wednesday, South Korea's Unification Ministry and a Reuters witness said, adding to tensions between the two countries. REUTERS/Kim Hong-Ji (SOUTH KOREA - Tags: MILITARY POLITICS TRANSPORT BUSINESS TPX IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.