Észak-Korea rámordult az ENSZ-re

Észak-Korea leállított minden együttműködést az ENSZ nukleáris ügyekben illetékes megfigyelőivel, és az ország mielőbbi elhagyására szólította fel őket. A rezsim atomfegyver előállítására képes nukleáris létesítményét is újraindítja.

Észak-Korea leállított minden együttműködést az ENSZ nukleáris ügyekben illetékes megfigyelőivel, és az ország mielőbbi elhagyására szólította fel őket – közölte kedden a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IAEA).

Phenjan bejelentette, hogy kivonul a nukleáris programjának felszámolásáról folytatott hatoldalú tárgyalásokról, és újra működésbe hozza azt a nukleáris létesítményét, amely  atomfegyverben alkalmazható plutóniumot képes termelni. Így reagált  arra, hogy az ENSZ Biztonsága Tanácsa (BT) megrótta hétfőn  Észak-Koreát, amiért nagy hatótávolságú rakétát indított másfél héttel ezelőtt.

A washingtoni Fehér Ház szerint „súlyos lépés a rossz irányban”, hogy Észak-Korea azzal fenyegetett: kivonul a Koreai-félsziget atomfegyvermentessé tételét célzó hatoldalú tárgyalásokról.

Robert Gibbs elnöki szóvivő kedden kijelentette: Phenjannak fel kell hagynia a provokatív fenyegetésekkel és meg kell felelnie nemzetközi kötelezettségeinek.
Észak-Korea korábban bejelentette: kivonul a hatoldalú tárgyalásokról, mert az ENSZ Biztonsága Tanácsa hétfőn elítélte, hogy Phenjan – a világszervezet tilalma ellenére – április 5-én rakétát bocsátott fel. Észak-Korea azzal is fenyegetőzött, hogy újraindítja egy üzemét, ahol bomba készítéséhez szükséges fokozatú plutóniumot állítanának elő.
Gibbs szerint Észak-Korea csak abban az esetben térhet vissza a nemzetközi közösségbe, ha ellenőrizhetően felhagy atomfegyver-törekvéseivel.

Robert Wood washingtoni külügyi szóvivő ugyancsak kedden azt sürgette, hogy Phenjan térjen vissza a hatoldalú leszerelési tárgyalásokhoz. Mint megjegyezte, az egyeztetések mielőbbi felújítására van szükség.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.