Észak-Korea békeszerződést akar Amerikával

Ez Phenjan szerint az első lépés lehetne a félsziget atomfegyver-mentesítése felé. A koreai háborút csak fegyverszünet zárta le.

Észak-Korea felszólította szerdán az Egyesült Államokat, hogy kössenek békeszerződést az 1950-1953-as, fegyverszünettel zárult koreai háború hivatalos befejezésére, első lépésként a félsziget atomfegyver-mentesítése felé.

„A bizalomépítés nyitányaként egy békeszerződés intézményes garanciát jelentene a kétoldalú bizalmatlanság eloszlatására, utat nyitva a kölcsönös tiszteleten és egyenlőségen alapuló kapcsolatok felé" - írta kommentárjában a KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség. A cikk szerint a békeszerződés "az első lépés lenne a koreai kérdés, azon belül az atomfegyver-mentesítés felé".

Szerdán van a koreai háborút lezáró fegyverszüneti egyezmény aláírásának 58. évfordulója. Békeszerződés híján a két Korea formailag még mindig hadiállapotban áll egymással.

Eközben ritka amerikai meghívásra New Yorkba érkezett Kim Kje Gvan észak-koreai külügyminiszter-helyettes, hogy a Phenjan atomprogramjáról szóló hathatalmi tárgyalások felújításának lehetőségéről tárgyaljon amerikai illetékesekkel, köztük Stephen Bosworthszel, az Egyesült Államok észak-koreai ügyekben illetékes különmegbízottjával.

Kim kifejezte reményét, hogy javulnak Phenjan és Washington kapcsolatai, s derűlátóan nyilatkozott a két Korea, az Egyesült Államok, Japán, Kína és Oroszország képviselőinek részvételével 2003-ban kezdett hathatalmi tárgyalások esélyeiről. A 2008 decemberében holtpontra jutott tárgyalásokról Phenjan 2009 áprilisában hivatalosan is kivonult, egy hónappal később pedig végrehajtotta második atomfegyver-kísérletét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.