Észak-Korea átlépte a határt

Szöulban először bejelentették, majd cáfolták, hogy a korábbi három atomkísérlet helyszínén, Punggje-riben gőzerővel folyik a készülődés egy negyedik atomkísérletre. Bár az Egyesült Államok kétli, hogy háborúig fajulna a helyzet, az sem elképzelhetetlen, hogy Phenjan rakétaindítással ünnepli meg Kim Ir Szen születésének 101. évfordulóját. Az északiak ráadásul a keszongi együttműködés felmondásán gondolkodnak.

Észak-Korea minden állampolgárát kivonja a Dél-Koreával közösen fenntartott keszongi ipari parkból, és azon gondolkodik, hogy végleg bezárja a komplexumot. Ha igaz, a hétfői bejelentés fordulópontot jelez a hónapok óta tartó konfliktusban, amely azután tört ki, hogy Phenjan idén februárban kísérleti atomrobbantást hajtott végre, az ENSZ Biztonsági Tanácsa pedig emiatt szankciókat léptetett életbe a Kim Dzsong Un vezette rezsim ellen. Szakértők szerint amíg az ötvenezer észak-koreainak munkát adó ipari park működik, addig a hatvanéves tűzszünet felmondásáról és hadiállapotról szóló phenjani fenyegetések megrekednek a szólamok szintjén; a kérdés most az, mi lesz, ha a rezsim valóban felmondja a keszongi együttműködést Dél-Koreával – amit sokan határnak tartanak az eddig csak diplomáciai konfliktusban.

A KCNA állami hírügynökség jelentése szerint az észak-koreaiak visszahívásáról szóló határozatot Kim Jang Gon, az észak-koreai Munkáspárt központi bizottságának a főtitkára adta ki; a munkát felfüggesztik, és megtörténhet, hogy a komplexumot végleg bezárják. Keszongban 123 dél-koreai cég működik, az ötvenezer észak-koreai évente összesen mintegy 90 millió dolláros fizetést kap, amely közvetlenül Phenjanhoz kerül.

Szöulban nem sokkal korábban bejelentették, majd sietve cáfolták, hogy Észak-Korea „minden jel szerint” új kísérleti atomrobbantásra készül Punggje-riben, a korábbi három teszt helyszínen. A világsajtó Rju Kihl Dzse dél-koreai egyesítési miniszter parlamenti bejelentésére hivatkozva adott hírt arról, hogy Punggje-riben – ahol Észak-Korea 2006-ban, 2009-ben és idén februárban is robbantott már – újra gőzerővel folynak a munkálatok, az észak-koreaiak alagutat ásnak, készenléti egységeket és járműveket mozgatnak, így a Kim Dzsong Un vezette rezsim valószínűleg atomkísérletet akar végrehajtani. Rju azt nem árulta el, hogy milyen hírszerzési információkra támaszkodik a bejelentésében, az egyik lap, a DzungAng Ilbo viszont egy névtelenséget kérő titkosszolgálati forrásra hivatkozva írta, hogy „közeli figyelemmel kísérik a helyzetet”, amely a korábbi kísérleteket felvezető készülődés pillanatait idézi. Kim Min Szok, a szöuli védelmi minisztérium szóvivője mindezt valamelyest cáfolva azt mondta, igen, Punggje-riben van mozgás, de abban, ami ott zajlik, semmi meglepőt nem tapasztaltak. Közvetlen veszély nincs – tette hozzá a szóvivő, egyébként elképzelhetőnek tartva, hogy Észak-Korea közel egy időben kísérleti atomrobbantást és rakétakísérletet is végrehajt. Ehhez apropót az államalapító Kim Ir Szen születésének 101. évfordulója szolgáltathat.

Azt, hogy a helyzet elfajulna, Washingtonban sem hiszik. Martin Demspey tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának az elnöke arról beszélt, személy szerint kétli, hogy Phenjan katonai fellépésre vállalkozna, de ennek ellenére a kockázattal számolnia kell. Egy esetleges provokációra az Egyesült Államok nagy, de korlátozott erővel válaszolna, hogy megpróbálja elkerülni a nyílt háborút – írt Pentagon-tisztviselőkre hivatkozva a New York Times.

Önmérsékletre intett a hétvégi beszédében Xi Jinping, Kína elnöke is. Ő Észak-Korea név szerinti említése nélkül arról beszélt, „egyik országot sem szabad hagyni, hogy önző céljai érdekében káoszba taszítsa a régiót, vagy akár az egész világot”.

Észak-koreai hadgyakorlat: kutya Kim Kvan Dzsin dél-koreai védelmi miniszter portréjával
A North Korean military dog bites a portrait of South Korea's Defence Minister Kim Kwan-jin during a military drill in an unknown location in this picture taken on April 6, 2013 and released by the North's official KCNA news agency in Pyongyang on April 7, 2013. REUTERS/KCNA (NORTH KOREA - Tags: POLITICS MILITARY ANIMALS) ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. REUTERS IS UNABLE TO INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, CONTENT, LOCATION OR DATE OF THIS IMAGE. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS PICTURE IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.