Észak-Korea a déliek szigeteit fenyegeti

Egy észak-koreai honlap légicsapásokkal fenyegeti a déliek szigeteit, és azt tanácsolja az ott lakóknak, hogy hagyják el a területet.

A rezsimhez kapcsolható Uriminzokkiri honlap a célpontok között említi Jonpjong szigetét is, amelyet az északiak már 2010-ben is támadtak, akkor négy ember halálát okozva.

A februárban végrehajtott atomkísérlet óta Phenjan folyamatosan fenyegetőzik. A rezsim hétfőn a két Korea közötti forródrót és megnemtámadási egyezmény után a háborút 1953-ban lezáró tűzszünetet is érvénytelennek nyilvánította.

Észak-Korea harmadik, február 12-én végrehajtott nukleáris kísérletét elítélte a nemzetközi közösség, az ENSZ Biztonsági Tanácsa pedig szigorított a Phenjant sújtó szankciókon. Az ENSZ bejelentése előtt és után Észak-Korea megtorlással fenyegetőzött, az USA-nak például beígért egy nukleáris csapást. Az Egyesült Államok pénteken be is jelentette, hogy a nyugati part rakétavédelmét megerősítik: 2017-ig tizennégy földi telepítésű rakétaelfogó egységgel egészítik ki a védelmi rendszert.

Az észak-koreai média eddig is eléggé vitriolos hangnemben támadta a délieket. Az Uriminzokkiri most megjegyzi, hogy egy véletlenül csiholt szikra is tűzzé nőhet a háborús játékban. Ez pedig a határon és az öt nyugati szigeten élők számára hatalmas károkkal járna.

Az Egyesült Államok és Dél-Korea ezen a héten kezdték meg nagy közös hadgyakorlatukat a térségben. A déliekhez tartozó nyugati szigetek különösen sebezhetőek, tíz kilométerre fekszenek ugyanis a határtól, írja a BBC.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.