Észak-Korea a Clinton-látogatással népszerűsíti a „trónörököst”

A Hyundai vállalatcsoport elnöke Észak-Koreába utazott, hogy az amerikai újságírónők kiszabadulásán felbuzdulva megpróbálja elérni a fogva tartott dél-koreaiak elengedését. Szivárognak az információk a Clinton-látogatás tapasztalatairól, és úgy tűnik, Phenjan Kim Dzsong Il fiának érdemeként próbálja feltüntetni az eseményt.

A dél-koreai Hyundai vállalatcsoport elnök asszonya, Hjon Dzsong Un hétfő délután Észak-Koreába utazott, hogy megpróbálja elérni egy dél-koreai alkalmazott szabadon bocsátását. Az északi hatóságok a Ju családnevű férfit még március végén tartóztatták le a demilitarizált övezet északi oldalán lévő közös ipari parkban, mert a hírek szerint kritizálta az északi politikai rendszert, valamint állítólag megpróbált segíteni egy északi munkásnőnek, hogy délre meneküljön. A fogvatartott férfi hogylétéről Szöulnak nincsenek információi: a múlt héten különleges kegyelemben részesített amerikai újságírónőkkel ellentétben – akik többször is hazatelefonálhattak családjuknak – a dél-koreai alkalmazott semmilyen életjelet nem adhatott magáról.

A Hyundai vállalatcsoport által épített keszongi ipari parkot öt éve nyitották meg, ahol déli cégek tucatjai több ezer északi munkást foglalkoztatnak. A megbékélés szimbólumának szánt vállalkozás azonban az állandó politikai feszültség miatt gyakorlatilag a bezárás határára került. A dél-koreai kormányzat Bill Clinton volt amerikai elnök múlt heti békemissziójának sikere nyomán a fogvatartott férfi elengedését reméli a KNDK-tól.

Hasonlóképpen szeretnék elérni annak a négy halásznak a visszajuttatását is, akik a félsziget keleti partjainál pár nappal ezelőtt sodródtak át az északi felségvizekre. Hajójukat egy északi őrnaszád fogta el és jelenleg fogva tartják őket. A Fehér Ház közlése szerint az amerikai exelnök phenjani látogatásakor külön kérte az észak-koreai vezetőt, hogy országa bocsássa szabadon a fogvatartott dél-koreai és japán állampolgárokat.

Még mindig csupán töredékes információk szivárogtak ki a Clinton-misszió phenjani tapasztalatairól. A dél-koreai közvélemény leginkább a betegeskedő Kim Dzsong Il egészségi állapotára kíváncsi, hisz az amerikai exelnök 1 óra 15 percen keresztül tárgyalt közvetlenül az északi vezetővel, majd közös díszvacsorán vettek részt, ami további két órán keresztül tartott. Az amerikaiaknak így bőven volt lehetőségük alaposan megfigyelni Kimet, ráadásul a díszvacsorán Clinton orvosa is részt vett. A tapasztalatokról a Fox News Sunday című műsornak nyilatkozó Jim Jones nemzetbiztonsági tanácsadó csupán annyit mondott, hogy Kim Dzsong Il tárgyalóképes és teljes mértékben irányítása alatt tartja Észak-Koreát.

Bill Clinton látogatásának propagandaértékét a phenjani rezsim igyekezett maximálisan kihasználni, sőt, a szöuli Yonhap hírügynökség értesülései szerint az eseményt Kim Dzsong Il harmadik fiának és kijelölt örökösének népszerűsítésére is felhasználják. A Clinton-látogatás létrejöttét ugyanis a rezsimen belül igyekeznek a jelenleg 26 éves Kim Dzsong Un sikereként beállítani. Ugyanezen értesülések szerint a legifjabb Kim érdemeként közölték az április óta tartó „150 napos csata” nevű termelési kampány eredményeit, valamint az észak-koreai futball-válogatott kijutását a következő világbajnokságra.

Kim Dzsong Ilt Bill Clinton hallgatja phenjani látogatásán
North Korea's leader Kim Jong-il (L) talks as former U.S. President Bill Clinton (R) looks on in Pyongyang in this photo released by North Korean official news agency KCNA August 4, 2009. Clinton made a surprise visit to North Korea on Tuesday to try to win the release of two jailed American journalists, and met the country's reclusive leader Kim. REUTERS/KCNA (NORTH KOREA POLITICS) QUALITY FROM SOURCE. NO THIRD PARTY SALES. NOT FOR USE BY REUTERS THIRD PARTY DISTRIBUTORS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.