Észak-Korea: rakéta karácsonyra

A rezsim technikai hiányosságok miatt egy héttel meghosszabbította az új műholdfellövésre – a közkeletű vádak szerint ballisztikus rakétakísérletre – magának adott határidőt.

Technikai hiányosságokra hivatkozva egy héttel, december 29-ig meghosszabbította Észak-Korea azt az időkeretet, amelyben új műholdat akar a világűrbe juttatni – derül ki a KCNA állami hírügynökség hétfői bejelentéséből. Korábban még arról volt szó, hogy a phenjani rezsim valamikor december 1. és 22. között lövi fel a rakétát, valószínűleg a néhai diktátor, Kim Dzsong Il halálának első évfordulóján, december 17-én, az egyhetes hosszabbítás azonban arra utal, hogy az előkészületek nehézségekbe ütköztek.

Észak-Korea nem tágított a rakétafellövéstől. Mielőtt azonban a világűrbe bocsátanák a rakétát, az újságíróknak is szerveztek egy szigorúan ellenőrzött túrát.
A soldier stands guard in front of the Unha-3 (Milky Way 3) rocket sitting on a launch pad at the West Sea Satellite Launch Site, during a guided media tour by North Korean authorities in the northwest of Pyongyang April 8, 2012. North Korea has readied a rocket for a launch from a forested valley in its remote northwest this week that will showcase the reclusive state's ability to fire a missile with the capacity to hit the continental United States. Picture taken April 8, 2012. REUTERS/Bobby Yip (NORTH KOREA - Tags: POLITICS MILITARY TPX IMAGES OF THE DAY)

A hivatalosan hangoztatott phenjani célkitűzés, egy meteorológiai előrejelző műhold fellövése Dél-Korea, az Egyesült Államok és Japán vádja szerint csak ürügy arra, hogy a kommunista rezsim atomrobbanófejek hordozására is alkalmas interkontinentális ballisztikus rakétával hajtson végre kísérletet – dacolva az ENSZ elítélő határozatával is. Észak-Korea legutóbb áprilisban próbálkozott a műhold fellövésével, ám indítása után alig több mint egy perccel a hordozó rakéta terhével együtt a tengerbe zuhant. A kísérletnek valószínűleg csak a halak örültek, az észak-koreai vezetés aligha; a kudarccal 850 millió dollár ment kárba.

Hétfői hírek szerint a késlekedéstől függetlenül északon készülnek a kísérletre, és Phenjanból a Tongcsang-ri kilövőállomásra szállítottak át egy háromfokozatú rakétát – jelentette szöuli kormányzati forrásokra hivatkozva a Csoszun Ilbo című dél-koreai lap. Résen van Tokió is; bár a rakéta ismert útvonala elkerüli Japánt, a védelmi minisztérium központjába rakétaelhárító rendszert telepítettek, ha netán szükség lenne rá. Az észak-koreai kísérlet időpontja arra az időszakra esik, amikor Dél-Koreában elnökválasztást (ennek időpontja december 19.), Japánban pedig parlamenti választásokat (december 16.) tartanak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.