Észak-Korea „tűztengerré változtatja” Washingont

Az USA-ra és Dél-Koreára mért könyörtelen atomcsapásokat helyezett kilátásba Észak-Korea, miután Washington és Szöul hétfőn megkezdte szokásos éves katonai hadgyakorlatát.

A szövetséges országok történetében soha nem volt olyan nagyszabású közös katonai hadgyakorlat, mint amilyen hétfőn kezdődött Dél-Koreában: a BBC szerint mintegy 17 ezer amerikai és 300 ezer dél-koreai katona vesz részt benne.

Ennek tükrében várható volt, hogy Phenjan keményen odaszól az egyébként is nagy feszültséggel és diplomáciai szócsatával kísért esemény kapcsán. A hétfőn kiadott tömör, de lényegre törő phenjani közlemény szerint az „Egyesült Államok és Dél-Korea is megelőző atomcsapásokra” számíthat, sőt, Washingtont „tűztengerré” változtatják, mivel Szöul és Washington „invázióra készül”.

Az ehhez hasonló fenyegetések rendes velejárói a hasonló katonai gyakorlatoknak, s szakértők szerint Észak-Korea nem rendelkezik megfelelő rakétafejekkel, hogy az „ígért” csapást végrehajtsa.

Dél-Korea nem hagyta szó nélkül a hétfői fenyegetést, és azt üzente, hogy amennyiben Észak-Korea „folytatja a provokációt”, Phenjan válaszlépésre számíthat. Hivatalosan nem erősítették meg, de a dél-koreai Yonhap hírügynökség szerint a hadgyakorlaton az észak-koreai vezetés elleni precíziós támadásokat is szimulálnak.

A Koreai-félszigeten igen megnőtt a feszültség az utóbbi hetekben, az év elején ugyanis Phenjan föld alatti kísérleti atomrobbantást hajtott végre, majd egy hónappal később műholdat lőtt fel olyan hordozórakétával, amely atomtöltettel is felszerelhető, s akár 12 ezer kilométer távolságú célpontok megsemmisítésére is képes.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.