Észak-Korea tagadja a Sony-ügyet

A kommunista diktatúra felajánlotta az Egyesült Államoknak, hogy közösen vizsgálják ki a hacker támadás hátterét. Határozottan tagadják az USA azon állítását, miszerint a számítógépes bűnözők állami megrendelésre támadták volna meg a Sony Pictures-t.

A koreai külügyminisztérium azzal vádolja az amerikai kormányt, hogy minden alapot nélkülöző állításokat terjeszt. Úgy vélik, az alapos kivizsgálás megcáfolja majd ezeket az állításokat.

„Anélkül, hogy figyelmen kívül hagynánk a CIA-tól korábban elszenvedett gyötrelmeket, be akarjuk bizonyítani, hogy semmi közünk az egészhez"- szólt a minisztériumi közlemény, amelyben súlyos következményeket helyeztek kilátásba arra az esetre, ha Amerika visszautasítaná együttműködési felajánlásukat.

A BBC álláspontja szerint ugyanakkor az északiak tagadása aligha győz meg mindenkit. Az országból régebben disszidáltak elmondták, hogy a hadseregen belül a 121-es Iroda néven működik az az egység, amelyiknek a külföldi szervezetek honlapjainak meghackelése a feladata. Tavasszal például dél-koreai bankokat és tévétársaságokat támadtak meg hasonló módszerekkel, mint most a Sonyt.

Az ügyben tegnap megszólalt az Egyesült Államok elnöke is. Barack Obama mind a Sonyt, mind pedig a koreaiakat élesen kritizálta.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.