Észak-Korea kilőtt két rakétát

A rövid hatótávolságú ballisztikus rakéták a Japán-tengerben landoltak. A Dél-Koreával közös, de már felfüggesztett két vállalkozásban, a keszongi ipari parkban és a kumgangi síparadicsomban hátrahagyott dél-koreai vagyontárgyakat elkobozzák és kisajátítják.

Észak-Korea két rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki a Japán-tengerbe – jelentette a csütörtökön a Yonhap hírügynökség a dél-koreai hadsereg vezérkarából származó információkra hivatkozva. A phenjani rezsim minden kapcsolatot megszakít Dél-Koreával.

A rakétákat – hangzik az MTI híre – helyi idő szerint csütörtök hajnalban lőtték ki Hvanghae tartományból. Mintegy ötszáz kilométer után a keleti partvidéken fekvő Vonszan várostól északkeletre csapódtak a tengerbe.

Az erőfitogtatás oka az lehet, hogy az Egyesült Államok és Dél-Korea minden eddiginél több katonával és harci eszközzel megkezdte a hagyományos évi közös hadgyakorlatába a régióban. Közvetlenül a hadgyakorlat megkezdése előtt Kim Dzsong Un, a kommunista Észak-Korea vezetője megelőző atomcsapással fenyegette meg az Egyesült Államokat és Dél-Koreát, egy nappal később, szerdán pedig bejelentette, hogy országának sikerült ballisztikus rakétákra felszerelhető méretűre kicsinyíteni atomtölteteit.

Egy héttel ezelőtt Észak-Korea hat rövid hatótávolságú rakétát lőtt ki ugyancsak a Japán-tenger irányában. Ez alig pár órával azután történt, hogy az ENSZ még egy körben büntetőintézkedéseket fogadott el ellene, válaszul arra, hogy január elején újabb nukleáris kísérletet hajtott végre, majd egy hónappal később műholdat lőtt fel ballisztikus rakétával, mindkét alkalommal megsértve az ENSZ BT korábbi határozatait.

A phenjani rezsim érezhetően újra pattanásig akarja feszíteni a húrt. Csütörtökön a KCNA állami hírügynökség azt a hírt repítette világgá, hogy a Dél-Koreával közös, de már felfüggesztett két vállalkozásban, a keszongi ipari parkban és a kumgangi síparadicsomban hátrahagyott dél-koreai vagyontárgyakat elkobozzák és kisajátítják. Ezt – írja a Korea Herald – azokra a szankciókra szánják válaszul, amelyekről Szöul egyoldalúan döntött északi szomszédjával szemben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.