Észak-Korea háborúval fenyegetőzik egy amerikai vígjáték miatt

Észak-Korea csütörtökön három rövid hatótávolságú rakétát lőtt ki a keleti partjainál, a Japán-tengeren. Szöuli közlések szerint a rakéták 190 kilométert repültek, mielőtt a becsapódtak volna a tengerbe.

Phenjan a maga csütörtöki közleményében nem tett említést a saját rakétáiról, ám tiltakozott, hogy Dél-Korea figyelmeztetés nélkül lőtt ki több tüzérségi lövedéket a tenger északi vizei felé. A közlemény szerint az észak-koreai hadsereg várja a parancsot, hogy „visszavágjon" a provokációkra, de az nem világos, hogy a csütörtöki erőfitogtatás összefügg-e az egy nappal korábbi külügyminisztériumi állásfoglalással, amely kemény hangnemben kifogásolta Az interjú című, világpremierre váró amerikai filmvígjátékot. Ennek a története szerint a CIA egy televíziós talkshow két műsorvezetőjét bízza meg az észak-koreai diktátor, Kim Dzsong Un meggyilkolásával. A Columbia Pictures filmjét októberben mutatják be, Phenjant pedig állítólag nem is a történet, mint inkább Kim leírása borította ki, egy CIA-ügynök ugyanis többek között azt mondja a James Franco és Seth Rogen alakította főhősöknek, hogy az észak-koreaiak mindent elhisznek, amit a diktátoruk mond nekik – beleértve, hogy Kim ért a delfinek nyelvén és WC-re sem kell járnia soha.

A phenjani rezsim a hadüzenetnek tekinti vígjátékot. „Egy ilyen film elkészítése és bemutatása elvetemült terrorcselekmény, amelyet nem fogunk tűrni. Az észak-koreai hadseregben szolgáló katonák és az emberek is többre tartják Kim életét a sajátjuknál. Ha az Egyesült Államok kormánya elnézi és támogatja a film bemutatását, kemény és kíméletlen válaszra kell számítania – mondta egy észak-koreai külügyi szóvivő.

A filmkészítők részéről egyelőre Rogen reagált Észak-Korea fenyegetésére. „Még senki nem akart megölni, aki ne adott volna ki 12 dollárt egy mozijegyért" – twittelte pikírten az amerikai színész. A negatív reklám mindenestre működik. A film trailerét eddig több mint négymillióan nézték meg a YouTube-on.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.