Észak-Korea feltételekkel állítaná le a nukleáris kísérleteket

Phenjan hajlandó felfüggeszteni nukleáris tesztjeit, ha az Egyesült Államok és Dél-Korea nem hajt végre több katonai gyakorlatot. Észak-Korea provokációnak tekinti az éves, közös katonai akciót, mely szerinte a feszültségek fő oka a Koreai-félszigeten.

Észak-Korea szombaton bejelentette, hogy hajlandó átmeneti moratóriumot bevezetni nukleáris kísérleteiben, ha az Egyesült Államok ebben az évben megszünteti a hadgyakorlatait Dél-Koreával.

A KCNA hírügynökség szerint Phenjan pénteken nyújtott be egy javaslatot Washingtonnak. Észak-Korea kész arra, hogy ilyen érzékeny lépést hozzon a nukleáris kísérleteiről, amelyek miatt az Egyesült Államok aggódik.

Reuters emlékeztet, hogy Észak-Korea eddig három nukleáris kísérletet végzett, a legutóbb 2013 februárjában, mely nagy nemzetközi visszhangot váltott ki. Phenjan az ENSZ-szankciók és a nemzetközi figyelmeztetések ellenére nem kezdte meg a nukleáris arzenáljának leszerelését, melyet csak „szent kardnak" neveznek.

Az Egyesült Államok és Dél-Korea hangsúlyozták, hogy az éves gyakorlatok tisztán védelmi jellegűek és néhány amerikai repülőgép-hordozó vesz rajtuk részt. A katonai akcióval csak azt kívánják jelezni, hogy a szövetségesek készek szembeszállni bármilyen észak-koreai agresszióval szemben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.