Észak-Korea bármelyik pillanatban bevethet atomrakétát

Észak-Korea londoni nagykövete szerint hazájának nukleáris töltetekkel felszerelhető, „bármelyik pillanatban" bevethető rakétái vannak.
Hjun Hak-bong a Sky News brit hírtelevíziónak nyilatkozva pénteken kijelentette: Észak-Korea készen áll, és „elég egy szikra” a Koreai-félszigeten a nukleáris háború kirobbantásához. „Ezek nem üres szavak, komolyan gondoljuk, amit mondunk (...) Már nem az Egyesült Államok monopóliuma a nukleáris csapásmérés” - mondja az interjúban az észak-koreai diplomata.

Rakéta indul egy észak-koreai hadihajóról. Elég egy szikra
Rakéta indul egy észak-koreai hadihajóról. Elég egy szikra
KCNA / Reuters
A Sky News tudósítójának kérdésére, miszerint mindez azt jelenti-e, hogy Észak-Korea most már képes nukleáris töltettel felszerelt rakéta indítására, a nagykövet azt felelte: „Igen, bármelyik pillanatban.” Hozzátette ugyanakkor, hogy Észak-Korea megtorlásként alkalmazna atomfegyvert, abban az esetben, ha az Egyesült Államok részéről csapás érné.

Észak-Korea készen áll a hagyományos háborúra és a nukleáris háborúra is - hangsúlyozta a tört angolsággal beszélő nagykövet. Arra a kérdésre, hogy az észak-koreai vezetés kész lenne-e elsőként megnyomni a gombot, Hjun Hak-bong kitérően azt mondta, hogy hazája békeszerető ország, és nem akar háborút, de nem is fél a háborútól.

A Sky News védelmi szaktudósítója, aki az interjút készítette, kommentárjában hangsúlyozta: az eddig is jórészt tényként elfogadott vélekedés volt, hogy Észak-Koreának vannak nukleáris töltetei, de „egész más kérdés", hogy ezeket rakétákkal célba is tudja-e juttatni. A nagykövet állításaiból az következik, hogy Észak-Korea már erre is képes - hangzott el a műsorban.

Hjun Hak-bong (középen) szerint hazája azért békeszerető ország
Hjun Hak-bong (középen) szerint hazája azért békeszerető ország
Jung Yeon-Je/Pool / Reuters
Amikor a brit hírtelevízió riportere szembesítette a nagykövetet észak-koreai menekültek beszámolóival, amelyek brutális kínzásokról szólnak, a képviselet vezetője "kitalált sztoriknak" nevezte e beszámolókat, az Észak-Koreából külföldre menekülőket pedig „állatnál is rosszabb emberi mocsoknak" minősítette.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.