Észak-Ghánában betiltották a fogyatékos gyerekek megölését

Észak-Ghánában a helyi vezetők betiltották a fizikai rendellenességgel született csecsemők rituális meggyilkolását.

A fizikai rendellenességgel született csecsemőkről Ghánában azt tartják, hogy az ördög lelke szállta meg őket és szerencsétlenséget hoznak. Ezért mérget itatnak velük. Észak-Ghánában azonban most helyi vezetők betiltották a kegyetlen eljárást.

A tilalom hét városra vonatkozik – állítólag ez az a terület, ahol a sérült gyerekekkel kapcsolatos hiedelmek a legterjedtebbek –, Raymond Ayine, az Afrikids nevű kampánycsapat munkatársa szerint azonban azt semmi sem garantálja, hogy a gyakorlatot az egész országban beszüntetik.

Ayine a BBC tudósítójának elmondta azt is, hogy ez érintett területen a betiltás előtt már három éve nem regisztráltak ilyen rituális gyilkosságot. Ez valószínűleg a fejlődő oktatás és egészségügyi ellátás miatt van, ugyanis már meg tudják értetni az emberekkel, hogy a rendellenességeknek egészségügyi okaik vannak.

Állítólag azok a „főzetes férfiak”, akik a mérgező italt adták a csecsemőknek, új feladatot kapnak, és a fogyatékos gyerekekkel kell foglalkozniuk. Egy helyi vezető szerint mostantól kezdve átadják azokat az embereket a rendőrségnek, akik bántják a sérült gyerekeket.

A fogyatékos gyerekekkel kapcsolatos babonákon kívül más hiedelmek is elterjedtek Észak-Ghána egyes részein: például az idősebb nőket boszorkányoknak tartják, és arra kényszerítik őket, hogy elhagyják otthonukat, majd költözzenek „boszorkánytáborokba”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.