Este ismét tőlünk visszhangzik az EP

Az Európai Parlamentben ma estére a demokrácia magyarországi helyzetéről tervezett vita előtt a szocialista Újhelyi István cáfolta, hogy a magyar baloldali képviselők kezdeményezték volna a kérdés napirendre vételét. Deutsch Tamás szerint a magyarok akaratát nem lehet külföldről felülírni.
- Nem mi, baloldali képviselők kezdeményeztük a vitát, amelyen a magyar demokráciát, jogállamiságot és az alapvető jogokat fenyegető veszélyekről tárgyal ma este az Európai Parlament. Ám kötelességünk ott lenni, hogy hazánk valódi arcát megmutassuk, mert Magyarország nem egyenlő Orbán Viktor országával – mondta a parlamenti vita előtti sajtótájékoztatón Újhelyi István szocialista EP-politikus. - Vádolom Orbán Viktort, mert nem érdekli négymillió, mélyszegénységben élő honfitársa sorsa - folytatta. - Nem érdekli, hogy több százezer fiatal gazdasági emigráns a lábával szavaz rezsimje ellen. Vádolom, mert hatszázezer gyerek éhezik. S vádolom, mert miközben mindezek miatt felemeljük a szavunkat, a kormányoldalon cselekvés helyett „lehazaárulózzák" a kritikák megfogalmazóit - tette hozzá.

- Amikor veszélyben érezzük a magyar demokráciát, s erről beszélünk, azt azért tesszük, mert Orbán kormánya elhazudja az ország valódi helyzetét, s maffiamódszerekkel irányít, kihasználva az ügyészség és a média egy része feletti befolyását. Más országokban a most napvilágra került korrupciós botrányba már belebukott volna a kormány, s benyújtotta volna a lemondását. Az ország megítélése mélyponton van, s nekünk emiatt is el kell mondanunk mindenütt, ahol csak lehet: A Fidesz és Orbán Viktor nem egyenlő Magyarországgal – mondta Újhelyi.

Molnár Csaba DK-s EP-képviselő délutáni sajtótájékoztatóján közölte: az elmúlt négy évben ötödik alkalommal foglalkozik a parlament a magyar jogállamiság és demokrácia problémáival. - Ha most jelentkeznénk uniós tagnak, nem biztos, hogy felvennének minket, oly mértékben sérültek az alapjogok az elmúlt időszakban. Nem véletlenül vetette fel az EP korábbi alelnöke, hogy kezdeni kell valamit az olyan országokkal, amelyek a felvételükkor még megfelelnek a demokratikus kritériumoknak, ám később a diktatúra felé sodródnak, mert az ilyen esetek kezelésére is kell valamiféle mechanizmus – tette hozzá.

Kifejtette: Magyarország érdeke a jogállamiság, a sajtószabadság és az átláthatóság, az Orbán-kormány érdeke viszont az önkényuralom, a sajtószabadság korlátozása és a korrupció fenntartása. Minden jóérzésű embernek Magyarország érdekeit kell néznie, s ma azok tartoznak ide, akik szembemennek Orbán kormányával – mondta. Szavai szerint az Európai Uniónak nem joga, hanem kötelessége megvédeni a demokratikus értékeket. - Itt a cselekvés ideje. Az Amerikai Egyesült Államok kormánya azt látta, hogy nálunk elharapódzott a korrupció, ezért cselekedett. Miért nem cselekszik az Európai Unió, amelynek a korrupció megfékezésére - tagállamról lévén szó – sokkal erősebb eszközei is vannak? Megvonhatja például az uniós támogatást a korrupt cégektől – mondta Molnár Csaba.

- Magyarország egy erős és demokratikus ország, de a demokrácia nem tökéletes. Az Európai Unióban 28 tökéletlen demokrácia létezik – mondta sajtótájékoztatóján Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő. Szavai szerint a magyarországi baloldali és liberális pártok nem tudják megemészteni, hogy ebben az évben háromszor szenvedtek látványos vereséget, ezért „hullatnak krokodilkönnyeket" a demokráciáért. Ezúttal épp most Strasbourgban, ahol „hazugságokkal, csúsztatásokkal telekürtölik a parlamentet" - mondta. Hozzátette: a magyar polgárok akaratát sem Brüsszelből, sem Strasbourgból, sem a tengeren túlról nem lehet felülírni.

- Minden jó szándékú észrevételt örömmel fogadunk, de visszautasítjuk az igaztalan vádakat. Például az antiszemitizmusét, amelyet egy hétfői vitán az RTL Klub igazgatója és egy néppárti uniós képviselő is nekünk „címzett" – tette hozzá Deutsch. Közölte: az ellenzéki képviselők azt a „csekély befolyásukat", amely van nekik, az ország ellen indított támadás helyett inkább arra kéne használják, hogy minél több uniós pénzt szerezzenek Magyarországnak.

(A magyar demokráciát és jogállamiságot érintő veszélyekről szóló vita várhatóan este nyolc órakor kezdődik a strasbourgi plenáris ülésen - a Szerk.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.