Esőzések, áradások, földcsuszamlások Malajziában és Srí Lankán

Százezrek voltak kénytelenek elhagyni lakhelyüket Malajziában és Srí Lankán péntek estig a rendkívül heves esőzések, áradások és földcsuszamlások miatt, az ítéletidő megnehezíti a mentési munkátokat is.
Malajziában péntek estig több mint 103 ezer embert kellett evakuálni, ez rekordot jelent, a 2008-as áradások idején „csak” 100 ezer embert lakoltattak ki. Különösen kritikus a helyzet Kelantan, Terengganu és Pahang államokban, ahol az erős szél óriási hullámokat kavar a parti részeken. A délkelet-ázsiai országban az egy héttel ezelőtt kezdődött áradások már öt ember életét oltották ki. A szélviharok rendkívüli módon nehezítik a helikopteres mentési munkálatokat, sok turistát is biztonságosabb helyre kell szállítani - írja a Híradó.

Srí Lankán kilenc ember halálát okozták a szűnni nem akaró esőzések miatt keletkezett földcsuszamlások. Több mint 60 ezer embert kellett kitelepíteni otthonából, az elmúlt négy napon mintegy háromezer házat döntött romba az özönvíz és a sártenger. A helyi meteorológiai szolgálat figyelmeztette a lakosságot, hogy a következő napokban sem enyhül az időjárás, összesen 500 ezer embert érint valamilyen formában az ítéletidő.

Az áradások főleg a fővárostól, Colombótól mintegy 300 kilométerre keletre fekvő Batticaloa körzetét, valamint az ország középső részén található Anuradhapura térségét sújtották az elmúlt napokban. A helyi média jelentése szerint augusztustól novemberig éppen ezeken a területeken volt szárazság, amely miatt a gabonatermés nagy része tönkrement.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.