Esküt tett az új osztrák kormány

Letette a hivatali esküt kedd délelőtt a Werner Faymann szociáldemokrata kancellár vezette új osztrák nagykoalíciós kormány. A kabinetben három burgenlandi miniszter van, de nyugat-ausztriai egy sem.

Werner Faymann, az Osztrák Köztársaság tizenegyedik kancellárja és a szociáldemokrata-néppárti koalíciós kormány ma délelőtt a Hofburgban letette a hivatali esküt Heinz Fischer államfő előtt. A kormány létszáma kettővel csökkent, most 14 miniszterből és négy államtitkárból áll.

Az ünnepélyes eskütételén nem volt jelen az igazságügyi miniszter asszony. A pártkötődés nélküli bírónő, Claudia Bandion-Ortner – akinek kinevezése a legnagyobb meglepetést okozta –, csak később foglalja el miniszteri posztját. Előbb még meg kell le kell zárnia a BAWAG-pert, amelyben ő bíráskodik. Már csak az indoklással együtt mintegy ezer oldalas ítélet megfogalmazása van hátra, illetve meg kell várni, amíg az  jogerőre emelkedik, avagy az elítéltek – csőd előidézésével vádolt neves bankárok – fellebbeznek. A per lezárását előzőleg is csak az év végére ígérték. Bandion-Ortner hivatalba lépéséig a néppárti Johannes Hahn tudományügyi miniszter irányítja az igazságügyi tárcát.

Az új kormány sajátossága, hogy a kancellár és helyettese, Josef Pröll néppárti elnök rehabilitálta a korábban éppen a BAWAG bank botránya miatt kormányzati és törvényhozási szerepüktől megfosztott szakszervezeti vezetőket. A szociális tárcát Rudolf Hundstorfer, a Szakszervezeti Szövetség (ÖGB) eddigi elnöke kapta; a  Néppárt is kiemelt posztra helyezett szakszervezeti vezetőt. Fritz Neugebauer, a közalkalmazottak szakszervezetének volt elnöke lett a parlament alelnöke. Más érdekvédelmi szervezetek is képviseltetik magukat a kormányban: a gazdasági tárcát a Gazdasági Kamara eddigi főtitkára, a néppárti Reinhold Mitterlehner kapta, a frakció élére pedig a vorarlbergi Gazdasági Szövetség eddigi elnöke, Karlheinz Kopf került. Az egészségügy elhúzódó problémájának megoldása a felső-ausztriai betegbiztosítási pénztár egyébként sikeres volt vezetőjére, a szociáldemokrata Alois Stögerre vár.

A kormányban aránytalanul  sok, három burgenlandi származású miniszter van, viszont egyetlen tárca sem jutott a nyugat-ausztriai tartományok politikusainak. A legnagyobb bírálatot az váltja ki, hogy az SPÖ lemondott az igazságügyi tárcáról, s bár a Néppárt független jelöltet állított az élére, ténylegesen mégis egy párt kezében van az igazságügyi és a belügyi minisztérium. Utóbbi élén egy közismerten konzervatív politikus Maria Fekter áll, aki máris szigorított a menekültpolitikában. Ehhez most minden eséllyel jogi támogatást is kap.

Afred Gusenbauer exkancellár időben kiürítette irodáját, s ahogyan ígérte, előkészítette az ügyek korrekt átadását utódának. Gusenbauer, akivel az osztrák sajtó távozása alkalmából több interjút is közölt, titokzatosan hallgat jövőbeli elképzeléseiről: februárig pihen, s csak ekkor kezdi meg új életét. Kormányától az utolsó, múlt heti ülésen a  búcsútalálkozó egyetlen szónokaként már elköszönt, leszögezve, hogy nincs harag közte és a szintén távozó Wilhelm Molterer  volt alkancellár között. Vitáikat nem kell személyeskedésnek venni, akkor sem, ha véleménye szerint a kormány bukását egyedül és kizárólag a koalíciós partner magatartása okozta. Gusenbauerrel együtt a kormány tíz tagja – miniszterek ás államtitkárok – válnak meg pozíciójuktól, legtöbbjük az ex kancellártól eltérően továbbra is parlamenti képviselő marad.

title
title

(BÉCS)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.