Esküt tett az egységkormány Zimbabwéban

Letette az esküt pénteken Zimbabwéban az egymással eddig ellenségeskedő pártok egységkormánya, amelynek élére hosszú alkudozás után a volt ellenzéki vezér, Morgan Tsvangirai került. A ceremóniával párhuzamosan letartóztattak egy miniszterhelyettest.

Letette az esküt pénteken Zimbabwéban az egymással eddig ellenségeskedő pártok egységkormánya, amelynek élére hosszú alkudozás után a volt  ellenzéki vezér, Morgan Tsvangirai került.

A miniszterek Robert Mugabe elnök előtt tették le az hivatali esküt. A ceremóniával párhuzamosan érkezett a hír, hogy a  rendőrség letartóztatta a kormányhoz most csatlakozó párt egyik vezetőjét, akire pedig miniszterhelyettesi poszt várt. A  letartóztatás egyelőre beláthatatlan módon tovább bonyolítja Mugabe és Tsvangirai viszonyát.

Az 56 éves Tsvangirai, a Mozgalom a Demokratikus Változásokért (MDC) párt vezetője Mugabe előtt tette le az esküt a fővárosban, Hararéban lévő elnöki palotában. Az ünnepségen egyúttal a két kormányfő-helyettest, Arthur Mutambarát és Thokozani Khupét is beiktatták hivatalába. Mutambara az MDC egyik szakadár csoportjának vezetője, Khupe az MDC alelnöke.

Az új kormány a hatalom megosztásáról szeptemberben aláírt megállapodás alapján alakult meg. Ennek értelmében az államfő továbbra is Mugabe marad, aki az 1980-ban kivívott függetlenség óta vaskézzel irányítja az afrikai országot. Az államfő ZANU-PF pártja és az MDC alkotta koalíciós kormány feladata lesz, hogy kivezesse Zimbabwét a krónikus politikai és gazdasági válságból.

Éveken át tartó, ádáz hatalmi harc után Tsvangirai tavaly megnyerte az elnökválasztás első fordulóját Mugabéval szemben, de a választást kísérő erőszak, a támogatóit ért támadások miatt a második fordulót bojkottálta. Az elnök és az  párt vezetője a Dél-afrikai Köztársaság védnöksége alatt folyó tárgyalásokon tavaly megállapodott ugyan a hatalom megosztásáról, de a kölcsönös bizalmatlanság és a nézetkülönbségek kétségessé tették, hogy hatékonyan együtt tudnak működni az ország talpraállításáért, újjáélesztve az ország romokban heverő gazdaságát, amelyet hiperinfláció, 90 százalékot meghaladó munkanélküliség és élelmiszerhiány jellemez. A gazdasági bajokat kolerajárvány tetézi, amelynek már csaknem 3500 halottja van.

A február 21-én 85. életévét betöltő Mugabe tapasztalt vezető, Afrika egyik erős embere. Tsvangirai korábban szakszervezeti vezető volt, aki szenvedélyes beszédeivel vált ismertté, de kormányzati képességeit még nem volt alkalma kipróbálni. Az MDC 21 tárcát kap, köztük olyan kulcsfontosságú minisztériumokat, mint a pénzügyi és az egészségügyi. A belügyminisztériumot – amellyel szemben gyakran elhangzik az a vád, hogy Mugabe az ellenfele elnyomására használja fel – a két párt rotációs rendszerben irányítja majd.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.