Esküszegéssel vádolják Murszit

Kairóban és több egyiptomi nagyvárosban összecsaptak a tüntetők a karhatalmi erőkkel vasárnap este, miközben a megdöbbent ellenzék esküszegéssel és az alkotmány megsértésével vádolja Mohamed Murszi elnököt.

A Muzulmán Testvériség frontembere – aki júniusban lépett a megbuktatott Hoszni Mubarak örökébe – azzal vívta ki a tömegek ellenszenvét, hogy múlt csütörtökön elnöki rendelettel gyakorlatilag alkotmányos puccsot hajtott végre, és példátlanul kibővítette saját jogkörét. Az iszlamista elnök rendeletei miatt nemcsak a tüntető ellenzék zárt össze, hanem az egyiptomi bírói kar és az újságírók is megdöbbenésüknek adtak hangot, és sztrájkkal fenyegetőznek.

Az egyiptomi alkotmánybíróság egyik tagja szerint a testület – az ország történetében először – hivatal alóli felmentési eljárást fontolgat, miközben az ország számos pontján tüntető tömegek támadásokat intéztek a Muzulmán Testvériség irodái ellen. A Nílus deltájában fekvő Damahúr városában a lázongók megrohamozták a szervezet székházát, az incidensben egy ember meghalt, hatvanan megsebesültek. Ezzel párhuzamosan terrortámadás ért több egyiptomi biztonsági létesítményt a Sínai-félszigeten, ahol a Mubarak megbuktatását követő bizonytalanság közepette megnőtt a szélsőségesek aktivitása.

Murszi vasárnap bejelentette, hogy rendeletei csak ideiglenesek, és nem akarja saját kezében összpontosítani a hatalmat. Az elnök közleménye szerint elkötelezett a párbeszéd mellett, hogy minden párttal megtalálják a közös nevezőt.

A Bírók Klubja országos szervezet sztrájkra szólította fel a bírókat, a legmagasabb szintű igazságügyi szerv, a Legfelső Igazságügyi Tanács azonban arra sürgette a bírókat, hogy vegyék fel újra a munkát. Ők úgy tűnik, nem utasítják el teljesen a rendeleteket. Ahmed Mekki igazságügy miniszter már megkezdte a közvetítést az elnök és a bírók között, habár a Reuters szerint a miniszternek is vannak fenntartásai a rendeletekkel szemben.

Murszi elnök ma délután találkozik a Legfelső Igazságügyi Tanács tagjaival.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.