Esélyt sem adnak a székelyeknek

A román sajtó a hivatalos kommunikációt visszhangozva többnyire bagatellizálni próbálja a Székelyek nagy menetelését. A székelyek túl szegények ahhoz, hogy önálló régiójuk legyen – idéz a hivatalos adatokból az Adevarul.

A román sajtó többnyire a hivatalos kommunikációt visszhangozva megpróbálja bagatellizálni a Székelyek nagy menetelését. Az Adevarul, amely az egyik legnépszerűbb közéleti portált is működteti Romániában, az RMDSZ egyértelmű kudarcaként értékeli, hogy „csupán ezrek, nem százezrek” vettek részt a vasárnapi felvonuláson. Mint arról beszámoltunk, a kezdeményező Székely Nemzeti Tanács (SZNT) szerint mintegy 120 ezren, a román hatóságok szerint 15 ezren vonultak fel vasárnap a Kovászna megyei Kökös és Bereck közötti 54 kilométeres útszakaszon.

A lap helyszíni tudósítást is közöl a menetelésről, és ezt a székely autonómiatörekvések „realizmushiányára” hegyezi ki. A két megszólaltatott menetelő szerint az autonómia azt jelentené, hogy a helyi adók helyben maradnának, a bevételek elköltéséről is helyben születne döntés, viszont a központi kormánynak továbbra is finanszíroznia kellene az önálló Székelyföldet. A cikk idéz a román Országos Előjelezési Bizottság jelentéséből és megállapítja: a székelyek túl szegények ahhoz, hogy önálló régiójuk legyen. Az állítást alátámasztani hivatott egyik adat a foglalkoztatásra vonatkozik: Maros, Hargita és Kovászna megye lakói közül csak minden ötödik alkalmazott. (Országos szinten ugyanez az arány: Románia húszmillió lakójából hivatalosan mindössze négymilliónak van munkája.)

Az Adevarullal ellentétben a kormányhoz közel álló Jurnalul Naţional tényként közli, hogy a menetelésen a résztvevők száma meghaladta a százezret. Az újsággal egyazon tröszthöz tartozó Antena 3 hírtelevízió vasárnap esti műsorában többször is elhangzott: ha százezer ember utcára vonul, annak komoly oka van, amivel foglalkozni kell.

A jobboldali Evenimentul Zilei azt emeli ki, hogy noha a „hétköznapokban” az erdélyi magyar politikai vezetők között kemény ellentétek vannak, vasárnap együtt menetelt Tőkés László az RMDSZ vezetőivel. Együtt dolgozták ki a rendezvény kiáltványát is, amely figyelmezteti a kormányt: ha a székelyek párbeszédre való felhívását figyelmen kívül hagyják, további tiltakozó akciókra, végül pedig polgári engedetlenségre számíthatnak. A lap ugyanakkor idézi Borbély Lászlót, az RMDSZ politikai alelnökét, aki szerint a szövetség hamarosan befejezi és a parlament elé terjeszti az autonómia törvényének tervezetét.

A szintén jobboldali Romania Libera „bizonyos forrásokra” hivatkozva közli, hogy a székelyek menetelésén 29 autóbusznyi magyarországi tüntető is részt vett. A cikkíró ugyanakkor tudni véli, hogy a Székelyföldnek autonómiát követelő tüntetés Oroszország támogatását is élvezte. A szerző szerint ez egyfajta erődemonstráció lenne Moszkva részéről, az amerikai rakétapajzs kiépítésének hétfői megkezdése elé időzítve.

A MaghiaRomania/MagyaRománia blog az Európában működő autonómiákról közöl írást a székelyek menetelése kapcsán, mindenekelőtt cáfolva azt a közkeletű nézetet – amely Titus Corlatean külügyminiszter nyilatkozataiban is visszatérő elem –, miszerint az „etnikai alapon szerveződő területi autonómiák ellentétben állnak az európai standardokkal”. A szerző Sergiu Constantint, az olaszországi bolzanói Európai Akadémia kisebbségkutatóját idézve tisztázza: a területi autonómia eleve nem etnikai alapon szerveződik, bár kétségtelenül olyan régiókban fordul elő, ahol egy ország nyelvi kisebbsége többséget alkot. De éppen ezért az autonóm terület alkotmánya nemcsak a központ és a régió, hanem az etnikai csoportok között viszonyt is rendezni hivatott.

A cikk szerint az autonómiapártiak is hozzájárulnak a „köd” fokozásához, hiszen gyakran hivatkoznak a trianoni szerződésre és hangoztatnak revizionista és függetlenségpárti jelszavakat. Ebben a kontextusban a blogger megdicséri Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármestert, amiért Facebook-oldalán román nyelvű klippel népszerűsítette a menetelés céljait, és hangsúlyozta többek közt, hogy a székelyek nem akarnak függetlenséget.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.