Esélyt adnak a tűzszünetnek

Az Európai Unió külügyminiszterei a lett fővárosban, Rigában tárgyaltak a kelet-ukrajnai konfliktusról. A szombati megbeszélésen az európai országok abban állapodtak meg, hogy előbb adnak egy esélyt a törékeny tűzszüneti megállapodásnak, mielőtt az Oroszország és a szakadárok ellen irányuló újabb szankciókról döntenének.

Az EU külügyminiszterei reménykednek abban, hogy mind az ukránoknak, mind a szeparatistáknak sikerül betartania a múlt hónapban megkötött minszki tűzszüneti megállapodást. Az unió csak akkor mérlegeli a szankciók szigorítását, ha ez nem valósul meg.

Paolo Gentiloni, olasz külügyminiszter biztató jeleket lát Kelet-Ukrajnában. A tárcavezető szerint jelenleg nincs szükség újabb szankciókra. Gentiloni szavaival egyetértett osztrák kollégája, Sebastian Kurz is.

Az osztrák külügyminiszter szerint a minszki megállapodás óta van némi remény, és ha javulni látszik a helyzet Kelet-Ukrajnában akkor enyhíthetnek a szankciókon.

Reuters megjegyzi, hogy az egyes EU-s tagországok nagyon különbözően vélekednek az Oroszországot sújtó szankciókról. Míg Nagy-Britannia, Lengyelország és a balti államok keményen kiállnak mellettük, addig Olaszország, Ausztria, Ciprus szkeptikus velük kapcsolatban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.