Érvénytelenítették a melegházasság kaliforniai betiltását

Alkotmányellenesnek minősítette és érvénytelenítette egy amerikai szövetségi bíró a melegházasságok kaliforniai betiltását; döntése jelentős győzelem a melegjogok pártolóinak a heves politikai vitáktól kísért ügyben, amely végül szinte biztosan a szövetségi legfelsőbb bíróság elé kerül majd.

Ez az első eset, hogy amerikai szövetségi bíróságon támadták meg valamely szövetségi államnak az azonos neműek házasságát tiltó jogszabályát.

Vaughn Walker szövetségi bíró helyi idő szerint szerdán kihirdetett ítéletében elrendelte a tilalom azonnali feloldását, így a homoszexuális és leszbikus párok továbbra is házasságot köthetnek Kalifornia államban, amíg az ügy bejárja a fellebbviteli fórumokat.

Kaliforniában a választópolgárok 2008 novemberében népszavazáson hagyták jóvá az állam alkotmányának Proposition 8 néven ismert módosítását, amely férfi és nő kapcsolataként határozza meg a házasság intézményét, megtiltva ezzel a melegházasságokat.

Vaughn Walker bíró azonban úgy vélte, a tiltás sérti például az egyenlő bánásmódnak a szövetségi alkotmányban garantált jogát, s nincs ésszerű alapja annak, hogy éppen a homoszexuális és leszbikus pároktól tagadják meg a házasságkötés jogát.

A bíró döntése jelentős fordulat a kérdést övező társadalmi vitában, amely mélyen megosztja az amerikai közvéleményt és a politikai osztályt.

Melegjogi aktivisták és liberálisok az egyenlő jogokért vívott harcként állítják be a tiltás ellen vívott jogi küzdelmüket. A tiltás hívei, köztük sok vallásos, konzervatív érzelmű ember viszont úgy véli, a melegházasságok engedélyezése a hagyományos családmodellt fenyegeti.

A szerdai ítélethirdetés előtt mindkét fél képviselői jelezték, hogy készek fellebbezni a döntés ellen.

Az Egyesült Államokban 39 szövetségi állam törvényben egyértelműen tiltja a melegházasságokat, közülük harminc ezt az alkotmányába is beemelte. Öt szövetségi állam és Columbia szövetségi körzet viszont törvényesnek ismeri el a melegházasságokat.

San Francisco, 2010. augusztus 5.
Melegpártiak ünnepelnek a San Franciscó-i városháza előtt 2010. augusztus 4-én, miután alkotmányellenesnek minősítette és érvénytelenítette egy amerikai szövetségi bíró a melegházasságok kaliforniai betiltását. (MTI
San Francisco, 2010. augusztus 5. Melegpártiak ünnepelnek a San Franciscó-i városháza előtt 2010. augusztus 4-én, miután alkotmányellenesnek minősítette és érvénytelenítette egy amerikai szövetségi bíró a melegházasságok kaliforniai betiltását. (MTI/EPA/Peter DaSilva)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.