Értelmetlen kérdések a kárpátaljai magyar érettségin

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) szerint sérti a kárpátaljai magyar iskolák végzőseinek esélyegyenlőségét, hogy az ukrán oktatási minisztérium az idén sem biztosította az anyanyelvű szaktantárgyi érettségi vizsgák egyenlő feltételeit. A lefordított tesztanyagok hemzsegtek a szakmai, a nyelvtani és a stilisztikai hibáktól, helyenként ellehetetlenítve a kérdések megértését is

A KMKSZ-nek az anyanyelvű érettségizés kérdésében kedden közzétett, az MTI-hez is eljuttatott nyilatkozata leszögezi: a lefordított tesztanyagok hemzsegtek a szakmai, a nyelvtani és a  stilisztikai hibáktól, helyenként ellehetetlenítve a kérdések megértését is. Különösképpen vonatkozik ez az Ukrajna történelméből  készített tesztfeladatokra – áll a közleményben.

Az érdekvédelmi szervezet érthetetlennek tartja, hogy miközben  Kárpátalján számos, mindkét nyelvet jól ismerő szaktanár  tevékenykedik, a tanügyi tárca nem képes biztosítani a fordítások  megfelelő szakmai színvonalát. A KMKSZ ezért felszólítja az oktatási  minisztert, hogy vizsgáltassa ki a tesztek fordításának  körülményeit, és a jövőben biztosítsa a fordításos tesztanyagok  megfelelő színvonalát.

A magyar szervezet nyilatkozata károsnak ítéli az oktatási  minisztérium azon törekvését, hogy a magyar tannyelvű iskolákban  erőlteti az egyes tantárgyak ukránul való tanítását. Ennek célja a  KMKSZ szerint az ukrajnai magyar oktatási rendszer bomlasztása, ami  ellentmond Ukrajna törvényeinek és nemzetközi kötelezettségvállalásainak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.