Érsek bírálja a vatikáni korrupciót

Carlo Maria Vigano több levelet is írt XVI. Benedeknek. Ezekben többek között azt sérelmezi, hogy a Vatikáni Bank igazgatója előbbrevalónak tartja a saját érdekeit a Vatikánéinál.

Vigano 2011 végéig a Vatikáni Kormányzóság főtitkára volt, tavaly októberben pedig pápai nunciusnak (nagykövetnek) neveztek ki az Egyesült Államokba.

Az intézkedést széles körben úgy értelmezték, hogy alkalmasint megszűnt a bizalom az olasz főpap iránt, aki szigoráról volt ismert a Vatikáni Kormányzóság adminisztrációjában, ahol 2009 óta töltötte be tisztségét.

A Corriere della Sera és a Libero részleteket közölt a Vigano által a pápának írt levelekből. Ezekben az érsek a „korrupció” szót használva azt írta, hogy megdöbbentette az a katasztrofális helyzet, amelyet a hivatal elfoglalásakor tapasztalt. Később úgy vélekedett, hogy washingtoni megbízatása nem más, mint büntetés. Vigano tavaly márciusban azt írta a pápának, hogy áthelyezése zűrzavart kelt, és elbizonytalanítja azokat, akik szerint lehetséges felszámolni a korrupciót és a hűtlen kezelést.

A főpap szemrehányást tett elődeinek, de még a pénzügyi és gazdasági bizottság tagjainak, így az IOR, a Vatikáni Bank jelenlegi igazgatójának, Ettore Gotti Tedeschinek is, hogy a saját érdekeiket előbbrevalónak tekintették, mint a Vatikánéit. A gazdálkodás terén bírálta a költséges műszaki szolgáltatásokat, különösen azt gyakorlatot, hogy a munkákat rendre ugyanazoknak a cégeknek ítélték, holott azok kétszer olyan magas áron szolgáltattak a Szentszéknek, mint más megrendelőnek. A főpap keserűen szólt arról is, hogy szemére vetették, rossz légkört teremtett a kormányzóságon.

Az olasz sajtó szerint a Vigano által végzett pénzügyi szanálás eredményeképpen a kormányzóság a 2009-ben kimutatott 8 millió eurós hiányt a következő évre ledolgozta, és 34,4 millió eurós nyereséget ért el. A Szentszék szerdán nem kívánt megjegyzést fűzni Vigano állításaihoz.

Svájci gárdista bíborossal a Szent Péter bazilikában. Kétszer annyiért
Swiss guards stand guard as a cardinal arrives at the Vatican to attend the Consistory ceremony in Saint Peter's Basilica November 25, 2007. REUTERS/Tony Gentile (VATICAN)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.