Erővel nem állítják bírái elé Timosenkót

A volt ukrán kormányfő ügyét nem tárgyalják, ha nincs olyan egészségi állapotban, hogy részt vegyen a tárgyaláson - mondta szerdán újságíróknak Olekszandr Lavrinovics ukrán igazságügyi miniszter.

A miniszter kijelentette: semmi olyat nem tesznek az ellenzéki vezetővel, ami egészségi állapotának további romlásához vezethet. Ugyanakkor megjegyezte: megvannak a megfelelő jogi normák, amelyek biztosítják, hogy megjelenjen a tárgyalóteremben a beidézett személy, ha nincs egészségi akadálya a tárgyaláson való részvételének.

Timosenko a börtönben, archív felvételen. Visszakapta a radioaktív sugárzást mérő készülékét
Harkiv, 2012. április 25. Az Ukrajinszka Pravda internetes politikai újság által közreadott felvételen a hivatali hatalommal való visszaélés miatt 7 év börtönre ítélt Julija TIMOSENKO volt ukrán miniszterelnök az alkarján lévő zúzódásokat mutatja az ukrán emberi jogok biztosának a harkivi Kacsanovszkaja börtönben. Timosenko állítása szerint a sérüléseit azok a börtönőrök okozták, akik akarata ellenére egy másik kórházba szállították volna április 20-án. A volt ukrán államfő lánya úgy nyilatkozott, hogy édesanyja állapota romlott az őt ért bántalmazás óta. Timosenko 2011. október 11. óta van börtönben. (MTI/AP/Ukrajinszka Pravda)

A hét elején immár tizedik alkalommal napolták el Julija Timosenko perét a harkivi bíróságon, mivel a volt kormányfő rossz egészségi állapotára hivatkozva ismét nem jelent meg. A vád képviselői arra kérték a bíróságot, hogy találjon végre jogi eszközt, amellyel Timosenko a tárgyaláson való megjelenésre kényszeríthető. A gerincbántalmai miatt börtönkórházban fekvő politikus az október 28-i parlamenti választások óta éhségsztrájkot folytat az ellenzék szerint elkövetett választási csalások elleni tiltakozásul. Egyelőre az ellenzéki pártok vezetői sem tudták meggyőzni arról, hogy fejezze be az éhségsztrájkot.

Az orosz–ukrán gázmegállapodás aláírása miatt hivatali visszaélés vádjával már jogerősen hét év börtönbüntetésre ítélt volt kormányfőt a harkivi perben azzal vádolják, hogy az 1990-es évek második felében az Ukrán Egyesített Energiarendszerek vezetőjeként adócsalást és sikkasztást követett el. A vád kezdeményezte korábban, hogy Julija Timosenko a börtönkórházban maradva videokonferencia útján vegyen részt a tárgyaláson, ám a volt kormányfő ezt is elutasította egészségi állapotára, illetve folyamatos gyógykezelésére hivatkozva. A hatályos törvény szerint márpedig erre beleegyezése nélkül nem kötelezhető.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.