Erőt demonstráltak az iszlamisták Tuniszban

Több ezer iszlamista tüntető vonult Tunisz utcáin egy nappal azután, hogy az arab tavasz óta nem látott tömeg és demonstráció kísérte a meggyilkolt baloldali politikus temetését.

Sokri Belaid, az ellenzéki ernyőszervezet, a baloldali Népi Front vezető politikusának temetésén a legtöbben Rasid Gannúsi nevét szidták. Ő az iszlamista Ennahda kormányzó párt vezetője, az ellenzék pedig őket hibáztatja a Belaid ellen elkövetett merényletért. Az Ennahda azonban tagadja a vádakat, és felszólította híveit, hogy szombaton ők is sorakozzanak fel vezetőjük mögé. Ugyan sokan kimentek Tunisz utcáira, de számuk még így is eltörpült a Belaid temetésén résztvevők és a pénteken Tunézia különböző városaiban demonstrálók tömegeihez képest, írja a Reuters.

A Zin el-Abidin Ben Ali diktatúrájának megdöntése óta kiharcolt stabilitás most megroggyanni látszik: Belaid megöléséhez hasonló politikai gyilkosság már régóta nem történt. A politikust szerdán lőtte egy eddig ismeretlen támadó, Belaid előző nap épp az Ennahda egyik csoportját vádolta meg az ellenzék ellen elkövetett támadásokkal. Ráadásul a kormány ellenes tüntetők nagy része „új forradalmat” akar, és az indulatokat még az sem tudta lecsillapítani, hogy Hamadi Dzsebali miniszterelnök megígérte, hogy szakértői kormányt alakít, amely a választásokig irányítja majd az országot. Ezt az ötletet azonban az Ennahda sem támogatta, többek között azért, mert a bejelentés előtt nem is tudtak róla.

Tunéziában más arab országokhoz képest viszonylag békésen zajlott a politikai átmenet, de a kormányzó iszlamisták és a liberálisok közötti konfliktus megmaradt, utóbbiak ugyanis féltik a nagy nehezen kiharcolt szabadságot. A szekuláris csoportok azzal is vádolják a kormányt, hogy nem lépnek fel elég keményen az ultraortodox szalafisták ellen, akik az utóbbi pár hónapban több színházat, mozit és bárt is megtámadtak.

A politikai bizonytalanság és az utcai zavargások megárthatnak a gazdaságnak is, amelynek jelentős bevétele származik a turizmusból. Ráadásul a munkanélküliség és a gazdasági problémák nagy mértékben hozzájárultak Ben Ali diktatúrájának 2011-es megdöntéséhez is.

Franciaország pénteken és szombaton zárva tartotta tunéziai iskoláit, és felszólította állampolgárait, hogy lehetőleg ne menjenek olyan helyekre, ahol zavargásokra lehet számítani. Ma pár iszlamista tüntető azt követelte, hogy Franciaország takarodjon Tunéziából, feldühítette őket ugyanis Manuel Valls belügyminiszter nyilatkozata: - Támogatnunk kell a harcban mindenkit, aki fenn akarja tartani az értékeket, és tudatában van a despotizmus és az iszlamizmus veszélyeinek, amelyek maradiságuknál fogva fenyegetik az értékeket – mondta Valls a Europe 1 rádiónak, és hozzátette: az iszlám fasizmus nagyon sok helyen feléledőben van.

Dzsebali elutasította a miniszter szavait, a tunéziai külügyminiszter pedig nyugtalanítónak és barátságtalannak nevezte Valls megjegyzéseit.

Az Ennahda tüntető hívei Tuniszban
A supporter of the ruling Ennahda party shouts slogans in support of the party during a demonstration in Tunis February 9, 2013. Thousands of Islamists marched in Tunis on Saturday in a show of strength a day after the funeral of an assassinated secular politician drew the biggest crowds seen on the streets since Tunisia's uprising two years ago. About 6,000 partisans of the ruling Ennahda movement rallied in support of their leader, Rachid al-Ghannouchi, who was the target of angry slogans raised by mourners at Friday's mass funeral of Chokri Belaid, a rights lawyer and opposition leader. REUTERS/Louafi Larbi (TUNISIA - Tags: CIVIL UNREST POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.