Erőszakot ígér a Tigris éve

A világ népességének egyötödét adó kínaiak szombat éjszaka tartják a szilvesztert. Nem csak Kínában, Tajvan-szigetén avagy a jelentős kínai kolóniával rendelkező környező ázsiai országokban, hanem a világ számos pontján, így akár Budapesten is várhatóan tűzijátékkal is köszöntik az új esztendő, a Tigris éve beköszöntét, amely pedig nem sok jót ígér a feng shui iskola szakértői szerint.

A kínai holdnaptár szerint az új év napja idén február 14-ére, kezdete Kínában pontosan 10 óra 52 percre esik. Az időkülönbség miatt a hazánkban élő kínaiak, már ha be akarják tartani a pontos terminust, hét órával korábban, hajnalban koccinthatnak, s kívánhatnak szerencsét egymásnak a Tigris évében. Ilyenkor Kína-szerte népvándorlás indul be, az idei előrejelzés 210 millió embert említ, akik vonaton, repülőn vagy gépkocsin utaznak, hogy családjukkal együtt tölthessék az új év kezdetét. A tél az ország északi részén a megszokottnál keményebb volt, a meteorológia a hétvégére még sok helyen további havazást ígér, s figyelmeztet a jeges utakra. A holdújévi szünet hivatalosan egy hét, ám az ingázó vendégmunkások közül számosan több hétre is hazatérnek. 2010 egyébként a legenda szerint Kr. e. 2697-ben beiktatott Sárga királytól datálódó kínai időszámításban a 4707-ik évnek számít.

A Tigris éve a kínai asztrológiában, így az öt elem (a fém, a víz, a fa, a tűz és a föld) egyensúlyozó teóriájában hívők szerint nem ígérkezik jónak, legalábbis nem mindenkinek. Az asztrológiai jegyek, így a Tigris 12 évente ismétlődik, ám nem mindegy, hogy az öt elemből melyik a meghatározó. Idén a Tigris a fémmel találkozik, s a szín alapján ezért említik a Fehér Tigris évének, ami hatvan évente egyszer fordul elő. (Utoljára 1950-ben, amikor a koreai háború kirobbant.)

Akik a pénz mindenhatóságában hisznek, azok a fémet előszeretettel az arannyal azonosítják, s ezért elterjedt az Arany Tigris évének elnevezése is. A Tigrishez kötődik a fa és a tűz eleme is, 2010-ben azonban nem ezek a meghatározók. A fém viszont tart a tűztől, s az utóbbit a fa is erősíti, így idén a nyugalommal szemben inkább a konfliktusok dominálnak majd – vélik a feng shui iskola szakértői. Ráadásul a fém a keménységével megtámogatja a Tigris ragadózó, erőszakos jellemvonásait, ami egyaránt okozhat geopolitikai feszültségeket, miként erős piaci, tőzsdei kilengéseket is.  Ha nem enged Irán és Észak-Korea a nagyhatalmakkal folytatott atomvitájában, akkor az idei év drámai fejleményeket hozhat – vélik a szakértők, ám ehhez nem is kell a feng shuiban jártasnak lenni. Az amerikai-kínai viszonyban is sok a „robbanó töltet”: a világpolitikába és gazdaságba nagyobb beleszólást igénylő Peking pénteken – két hét alatt harmadszor – figyelmeztette Washingtont, hogy a 6,4 milliárd dolláros tajvani fegyverszállítás után további károkat okozhat a bilaterális kapcsolatoknak, ha Obama elnök február  18-án valóban találkozik a dalai lámával.

Tan Khoon Yong szingapúri feng shui mester arra hívta fel a figyelmet, hogy a Tigris évben mindenki indulatosabb, kötözködőbb, ezért az egyének életében is a megszokottnál több vitára, pereskedésre kell felkészülni. Erőszakos évtől tart Raymond Lo hongongi mester is, aki ugyanakkor bízik abban, hogy a tigrisnek tulajdonított pozitív vonás is érvényesül majd: az erősebbek megpróbálnak segíteni a gyengébbeknek, a rokonoknak és barátoknak, akiknek rosszabbul megy a sora.  A kínai horoszkópot elemzők szerint 2010 nem lesz könnyű a Tigris jegyében születetteknek, s különösen nehéznek ígérkezik a majom és a kígyó jegyét hordozóknak. 

A lion dance troupe performs during a temple fair to celebrate upcoming Chinese New Year in Beijing February 12, 2010. The Chinese New Year begins on February 14th and according to the Lunar calendar will be the Year of the Tiger. REUTERS/Christina H
A lion dance troupe performs during a temple fair to celebrate upcoming Chinese New Year in Beijing February 12, 2010. The Chinese New Year begins on February 14th and according to the Lunar calendar will be the Year of the Tiger. REUTERS/Christina Hu (CHINA - Tags: ANNIVERSARY SOCIETY TRAVEL)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.