Erőszakos tüntetések a haiti elnök lemondásáért

Összecsaptak a rendőrökkel hétfőn Port-au-Prince-ben a René Préval haiti elnök távozását követelő fiatalok - jelentette egy újságíró a helyszínről.

A motoros rendőrök könnygázzal próbálták meg feloszlatni a január 12-i földrengéskor összedőlt elnöki palota irányába haladó több száz - egyes források szerint mintegy kétezer - tüntetőt. Lövések is hallatszottak. Egy rendőrségi szóvivő szerint legalább egy ember megsebesült.

- A rendőrök hiába nyitnak tüzet, mindennap tüntetni fogunk Préval elnök ellen, aki semmit nem tesz a emberekért - mondta Réginald Lange, a földrengéskárosultak egyik szervezetének vezetője. Összesen 28 ellenzéki párt és politikai szervezet követeli az elnök távozását, mert szerintük Préval mandátuma lejárta után is hatalmon akar maradni. - A mandátumának 2011. május 14-ig való meghosszabbításáról szóló törvény elfogadtatásával Préval hatalmon akar maradni. Senki sem tudja, mikor lesznek a választások. Még egy diktatúrát nem tűrünk az országban - hangsúlyozták a tüntetések megjelent pártvezetők.

A haiti szenátus hétfőn fogadta el azt a képviselőház által már megszavazott törvénymódosítást, amelynek értelmében Préval elnök 2011. május 14-ig hivatalban marad, ha az év végéig nem tartják meg a választásokat. Préval megbízatása 2011. február 7-én jár le. A földrengés következtében romba dőlt a választási bizottság székháza, megsemmisültek a választói névjegyzékek és mintegy 1,6 millió szavazásra jogosult meghalt vagy elmenekült otthonából.

A januári földrengés óta, amelynek becslések szerint 230 ezer és 300 ezer közötti halálos áldozata volt, ez volt a legjelentősebb tüntetés a karibi országban. Port-au-Prince-ben további tüntetésekre készülnek, vidéken haitiak ezrei vonulnak fel naponta az államfő távozását követelve.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.