Erőszakos londoni tömegtüntetés

Londonban egy nagyszabású, erőszakba torkolló tüntetésen több tízezer ember tiltakozott a Gázai övezetben zajló izraeli offenzíva ellen. Merénylet áldozata lehet a brit külügyminiszter és Amy Winehouse is.

Londonban egy nagyszabású, tüntetésen több tízezer ember tiltakozott a Gázai övezetben zajló izraeli offenzíva ellen. A helyenként összetűzésekbe torkolló megmozduláson 50-60 ezer ember vett részt.

A palesztin szolidaritási szervezetek által meghirdetett felvonulás eleinte rendben zajlott, a tüntetők a Hyde Parktól a londoni izraeli nagykövetségig vonultak. Ahogy azonban a menet az elegáns nyugat-londoni Kensington negyedben lévő izraeli képviselet elé ért, több csoport összecsapott a nagy számban kivonult karhatalommal.

A tömeget lovas- és rohamrendőrök próbálták kordában tartani. Az összetűzésekben öt rendőr sérült meg, egyikük súlyosan, és számos tüntetőt is kórházba szállítottak. Komoly károk keletkeztek a környékbeli üzletekben; több bolt kirakatát összetörték, a negyedbeli utcákat szombat este törmelék és üvegcserepek borították.

Cipőoffenzíva

Londonban a múlt héten is erőszakjelenetek kísérte demonstrációt tartottak a gázai hadműveletek ellen. A vonuló tömegből akkor több százan a miniszterelnöki hivatal, a Downing Street 10. kapujához hajították cipőiket, felidézve annak az iraki újságírónak a tiltakozó akcióját, aki néhány hete Bagdadban George Bush amerikai elnökhöz vágta lábbelijét. Edinburgben ma 300 cipőt dobtak az Egyesült Államok helyi kirendeltségére.

Vasárnapra a 300 ezres brit zsidóság legfőbb képviseleti szerve, a Board of Deputies of British Jews szervez Izrael melletti szolidaritási megmozdulást a brit fővárosban.

Terrormerénylet a külügyminiszter ellen?

A Sun bulvárlap a héten olyan szakértői véleményeket idézett, amelyek szerint zsidó származású brit politikusok és közéleti személyiségek kerülhetnek terroristák célkeresztjébe Izrael gázai hadműveletei miatt. Egy szélsőségesek által használt iszlám honlapon már fel is tűnt a lehetséges célpontok listája.

Közöttük van David Miliband, a kelet-európai zsidó bevándorlók gyermekeként született fiatal brit külügyminiszter, Lord Levy, Tony Blair előző brit kormányfő egykori legfőbb politikai bizalmasa és közel-keleti megbízottja, Sir Alan Sugar nagyvállalkozó és televíziós személyiség, Amy Winehouse énekesnő, Mark Ronson, valamint Anthony Julius sztárügyvéd, a néhai Diana hercegnő válóperes ügyvédje.

Tüntetők cipői a Downing Street-i miniszterelnöki rezidencia  előtt Londonban január 3-án
Tüntetők cipői a Downing Street-i miniszterelnöki rezidencia előtt Londonban január 3-án
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.