Erőszakos akciók az izraeli termékeket kínáló brit boltok ellen

Nyilatkozatban ítélték el a legnagyobb brit zsidó szervezetek azokat a nem egyszer erőszakos akciókat, amelyeket egyes kampánycsoportok hajtottak végre az elmúlt hetekben izraeli termékeket kínáló nagy-britanniai áruházak ellen az izraeli hadsereg gázai hadműveletei ellen tiltakozva.

A háromszázezres brit zsidóság két legnagyobb képviseleti szervezete, a Board of Deputies és a Jewish Leadership Council közös közleményben idézte fel, hogy a tiltakozó csoportok az utóbbi időszakban több nagy-britanniai Tesco áruházat feldúltak, a második legnagyobb brit élelmiszer-kiskereskedelmi hálózat, a Sainsbury's egyes boltjainak kóser árukat kínáló részlegeit pedig elzárták a vásárlók elől, és nyomást gyakorolnak más üzlethálózatokra is az izraeli eredetű áruk bojkottja végett.

A Sainsbury's egyik londoni belvárosi áruháza a kampány hatására eltávolította polcairól a kóser élelmiszereket, attól tartva, hogy a tiltakozók feldúlják az üzletet – áll a zsidó szervezetek nyilatkozatában.

A közlemény szerint a boltok elleni ilyen akciók azzal a kockázattal járnak, hogy a szervezők a helyi közösségek megosztásával „a közel-keleti konfliktust importálják" Nagy-Britanniába.

A zsidó képviseletek felszólítják az érintett üzletek vezetőit, hogy hasonló erőszakos tiltakozó akciók esetén hívják a rendőrséget. A nyilatkozat arra is felszólítja az áruházakat, hogy tartózkodjanak bármiféle bojkottól vagy diszkriminációtól, mivel ha engednek a nyomásnak, azzal azt jeleznék, hogy hatékony eszköz az erőszak és a megfélemlítés.

A gázai hadműveletek kezdete óta jelentősen megugrott az antiszemita incidensek száma is Nagy-Britanniában. A brit zsidó közösség védelmére alakult biztonsági tanácsadó szervezet, a Community Security Trust (CST) közölte, hogy júliusban száznál több olyan verbális vagy fizikai támadásról szerzett tudomást, amelyek a brit törvények alapján bűncselekménynek minősülnek; ez a kétszerese a havi átlagnak.

A CST a súlyosabb incidensek között felidézte, hogy az északkelet-angliai Gateshead zsidó közösségének rabbiját muszlim fiatalok az utcán összeverték, az észak-írországi főváros, Belfast egyetlen zsinagógájának ablakait ismeretlen támadók téglákkal zúzták be, London egyik északi kerületében egy bicikliző zsidó kisfiút dobtak fejbe kővel, a gázai hadműveletek elleni tiltakozó demonstrációk némelyikén pedig „Heil Hitler", illetve „Hitlernek igaza volt" feliratú táblák is feltűntek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.