Erőszakkal fenyeget egy új iszlamista csoport Egyiptomban

A polgárháborús állapotokat kihasználva új iszlamista csoport alakult Egyiptomban. Az Ansar al-Shariah hadüzenetnek tartja Murszi megbuktatását, és az iszlám törvénykezés erőszakos betartatásával fenyegetőzik.

Tegnap polgárháborús állapotok uralkodtak Kairó utcáin. A Mohamed Murszi megbuktatott elnök híveinek és a hadsereg támogatóinak összecsapása során országszerte harmincan meghaltak, és körülbelül ezren megsérültek.

Murszi támogatói Kairóban
Members of the Muslim Brotherhood and supporters of ousted Egyptian President Mohamed Mursi hold posters of him as they shout slogans at the Raba El-Adwyia mosque square in Cairo July 4, 2013. The head of Egypt's Constitutional Court, Adli Mansour, was sworn in as interim president on Thursday, a day after the army ousted Mursi as head of state. REUTERS/Louafi Larbi (EGYPT - Tags: POLITICS CIVIL UNREST RELIGION) - RTX11C65

Miközben a Murszit támogató Muzulmán Testvériség tagjait letartóztatási paranccsal üldözik, addig egy új iszlamista csoport jelentette be megalakulását: Murszi megbuktatását és az iszlamista tévécsatornák bezárását hadüzenetnek veszik a hit ellen, és azzal fenyegetnek, hogy erőszakkal érvényesítik az iszlám törvénykezést.

A felfordulást kihasználó Ansar al-Shariah nevű új csoport a Sínai-félsziget harcosainak online fórumán közölte, hogy fegyvereket fognak szerezni, és meg is kezdik tagjaik kiképzését, tudósít a Reuters.

Az új csoport megalakulása válasz lehet a mérsékelt Muzulmán Testvériség tagjainak üldözésére. A hadsereg tömegek által támogatott hatalomátvétele ugyanis azzal a veszéllyel is jár, hogy az iszlamisták átpártolnak majd sokkal szélsőségesebb, illegális csoportokhoz.

Az egy éve megválasztott, majd szerdán megbuktatott Murszi helyett Adli Manszúr az ideiglenes elnök. Az új választásokig szakértői kormány fogja irányítani az országot, de egyelőre nem tudni, hogy mikor fog felállni az új kabinet.

A Muzulmán Testvériség megtagadta, hogy együttműködjön a hadsereg támogatta új vezetéssel, híveik szerint pedig a hadsereg tönkretette a demokráciát azzal, hogy puccsal eltávolított a hatalomból egy törvényesen megválasztott elnököt. Az egész nem más, mint összeesküvés az iszlám ellen. Kitervelői pedig a 2011-ben megbuktatott Hoszni Mubarak támogatói, a liberális és a szekuláris csoportok, akik a hadsereghez fordultak, amiért elvesztették a választásokat az iszlamistákkal szemben. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.