Erőszakba torkollott a német szélsőjobb kongresszusa

Több száz baloldali tüntető próbálta meg megakadályozni, hogy az emberek bejussanak a menekült- és iszlámellenes Alternatíva Németországért párt (AfD) stuttgarti kongresszusára. Körülbelül 400 tüntetőt vettek őrizetbe.

Kongresszust tart az euroszkeptikus jobboldali populista AfD párt Németországban. A menekült- és iszlámellenes párt várhatóan elfogad majd egy iszlámellenes kiáltványt, s az Európába érkező menekültáradat ellen hirdetnek intenzívebb harcot.

A szombati nagygyűlést baloldali ellentüntetők próbálták megakadályozni – írja a BBC. A tüntetők és az AfD szimpatizánsai között összecsapások törtek ki. A demonstrálók petárdákat dobáltak a rendőrök és az újságírók felé. A rohamrendőrök paprikaspray-vel próbálták oszlatni a tömeget. Több mint ezer rendőrt vezényeltek a kongresszus helyszínére. A Local azt írja, körülbelül 400 tüntetőt vettek őrizetbe.

Az Afd három éve alakult. Jelenleg a német választók körülbelül 14 százaléka támogatja. Az osztrák Szabadságpárt sikerein felbuzdulva, az idegenellenes párt szeretne kormányközeli szerephez jutni. A tömörülés a német törvényhozásban és az Európai Parlamentben is jelen van.

Egyik EP-képviselőjük kijelentései éles vitát váltottak ki. Beatrix von Storch azt mondta, hogy az iszlám ideológia nem egyeztethető össze a német alkotmánnyal, ezért az összes iszlám szimbólumot be kellene tiltani, köztük a minareteket és mecseteket, valamint a nők arcát takaró burkát is. Németországban mintegy négymillió muzulmán él.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.