Fosztogatni kezdett az elkeseredett tömeg

Több mint négyszáz embert vettek őrizetbe szerdán Venezuelában.

"Ennivalót akarunk!" – skandálta a tömeg, megrohamozva az üzleteket szerdán a Sucre szövetségi állam fővárosában, Cumanában, ahol sajtóértesülések szerint legalább egy ember életét is vesztette. A CNN három halottról számol be, mint írják, két embert lelőttek, egy pedig szívinfarktust kapott. Luis Acuna, az állam kormányzója azt nyilatkozta, a haláleseteknek semmi közük a zavargásokhoz.

A szomszédos Anzoátegui államban is utcára vonultak az emberek. Nelson Moreno kormányzó azt mondta, hogy ott nyolc embert vettek őrizetbe a fosztogatások miatt, de ketten közülük ismert bűnözők voltak, akik már korábban gyilkoltak, raboltak és loptak – írja a Reuters.

A világ legnagyobb kőolajtartalékával rendelkező venezuelai gazdaság az elmúlt években – részben a fekete arany világpiaci árának süllyedése miatt – súlyos mélyrepülésben van. A kilátástalan helyzet ellen naponta demonstrálnak országszerte. Múlt héten a rohamrendőrök könnygázzal és gumilövedékekkel verték le a caracasi Venezuelai Központi Egyetem diákjainak tüntetését, akik Nicolas Maduro elnök lemondásával kapcsolatos népszavazást követeltek.

"Nem gondolhatják komolyan, hogy ezek spontán megmozdulások" – nyilatkozta Diosdado Cabello kormánypárti politikus, aki szerint az ellenzék szítja az indulatokat, és ők állnak az erőszakos megmozdulások mögött. Az ellenzék szerint azonban az elhibázott kormányzati döntések és a korrupció vezetett ide.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.