Erőszak napja Afganisztánban: Húsz embert öltek meg a tálibok

Tizenkét taposóakna-keresővel végeztek Afganisztánban tálib fegyveresek, mikor lecsaptak rájuk Helmand tartományban. Egy másik támadásban, Kabulban öngyilkos merénylő robbantott fel egy buszt, melyen hét afgán katona utazott. A fővárosban megölték az afgán legfelsőbb bíróság titkárát.
A rendőrség megerősítette, hogy a helmandi támadásban 12 aknakeresőt öltek meg. A tartományban található a Camp Bastion brit katonai bázis. A támadás nem messze a támaszponttól történt. 

Jelentések szerint az összecsapás során több ember eltűnt, valószínűleg elrabolták őket. A rendőrség elmondta, három merénylőt elfogtak, néggyel pedig végeztek a támadás után. 

BBC megjegyzi, hogy a háború évtizedei után Afganisztán még mindig a leginkább elaknásított nemzet a világon. Az aknamezők akadályozzák a fejlesztési projekteket, például az útépítést. A legtöbb akna még az 1979-es szovjet invázió idejéből származik.

Az ENSZ által támogatott humanitárius aknamentesítési központ elítélte a keresők elleni támadást. Hasonlóképpen tett Afganisztán elnöke, Ashraf Ghani is, aki a merényletet az ország ellenségeinek munkájaként aposztrofálta. 

A Camp Bastion bázisnál történt incidens csak az egyike a tálibok által elkövetett szombati merényleteknek. Az afgán fővárosban, Kabulban öngyilkos merénylő robbantott fel egy buszt, amely afgán katonákat szállított. A támadásban hét katona meghalt.

A város egy másik részén két motorkerékpáros merénylő végzett az afgán legfelsőbb bíróság titkárával. A férfi éppen a lakásából tartott az autója felé, mikor a két támadó agyonlőtte.

Pénteken két amerikai katona halt meg, amikor a lázadók megtámadták konvojukat. Az eset Kabultól északra történt, nem messze a nemzetközi katonai bázistól.

A pénteki és szombati merényletekkel 65-re emelkedett a 2014-ben meggyilkolt katonák száma Afganisztánban. Az áldozatok közül ötvenen az Egyesült Államok szolgálatában álltak. 

A tálibok által elkövetett támadások azóta gyakoriak, mióta az Egyesült Államok és a NATO megkezdték csapataik kivezénylését az országból. A NATO 12 ezer katonát biztosít az afgán erők kiképzésére január 1-jétől. Nemrég az országba látogatott a német védelmi miniszter, aki szerint az afgánok elszántak és felkészültek ahhoz, hogy átvegyék a felelősséget az országuk biztonsága felett.  

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.