Az Iszlám Állam után most az iraki katonák dúlták fel Tikritet

Kivonták a fosztogató és gyújtogató síita milíciákat Tikritből, miután sikerült visszafoglalniuk a júniusban az Iszlám Állam által megszállt várost.

Haider al-Ábádi iraki miniszterelnök elrendelte mindazok letartóztatását, akit fosztogatáson kapnak, ám a beszámolók szerint a kormánypárti milicisták messze átlépték már a lopás határát.

A Reuters riportja szerint nem messze a kiégett, golyók lyugatta kormányzati épületektől, két rendőrtiszt körbefogott egy feltételezhetően az Iszlám Állam oldalán harcoló férfit, majd elővették késeiket és többször nyakon szúrták, majd elvágták a torkát. A belügyminisztérium szóvivője azt mondta, az esetet kivizsgálják.

Az iraki hadsereg március 2-án indított offenzívát a Bagdadtól 160 kilométerrel északnyugatra, a Tigris folyó partján fekvő Tikrit visszafoglalására, amelyet tavaly júniusban foglalt el az Iszlám Állam.

Az iraki hadsereg tisztviselői szerint a szerdán visszafoglalt városban már nincsenek az Iszlám Állam oldalán harcoló fegyveresek. A szunnita szélsőséges szervezet legközelebb állomásozó alakulata 45 kilométerre van - idézi Al-Szaadi kapitányt a BBC.

A Reuters tudósítói egy a síita milíciák kocsija által vontatott holttestről is beszámolnak. Mint írják, a kormányerők oldalán harcoló fegyveresek több lakóházat gyújtottak fel és mindent elvittek, amit csak tudtak.

Az iraki Szalaheddin tartományi tanácsának elnöke, Ahmed al-Kraim is megerősítette a gyújtogatásról és fosztogatásról szóló híreket. Ő végül péntek délután elmenekült Tikritből. "A szemünk láttára vált hamuvá a városunk. Nincs uralmunk az események felett" - jegyezte meg.

A történtek után szombaton, miután Haider al-Ábádi találkozott Szalaheddin tartomány hivatalnokaival, elrendelte az Irán által támogatott síita milíciák kivonását a Tigris folyó partján fekvő Tikritből. 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.