Gáza miatt erősödik az antiszemitizmus Németországban

Németországban mind gyakrabban fordulnak elő antiszemita megnyilvánulások a gázai konfliktus miatt szervezett palesztinpárti tüntetéseken. Politikusok és a németországi zsidó közösség vezetői elítélték a kirohanásokat, a berlini rendőrség pedig kedden megtiltotta a tüntetőknek a zsidóellenes rigmusok skandálását, valamint eljárást indított egy imám ellen, akit uszítás miatt jelentettek fel.

Az utóbbi napokban több nagyvárosban, köztük Berlinben és Frankfurtban is tartottak az izraeli hadsereg műveleteit elítélő palesztinpárti demonstrációkat. A tüntetők transzparensein egyebek között a „gyermekgyilkos Izrael" felirat volt olvasható. 
Berlinben egy terrorszervezetnek minősített, betiltott iszlamista szélsőséges csoport, a Hizb ut-Tahrir zászlói is feltűntek egy tüntetésen, és egy izraeli házaspárt a rendőröknek kellett megvédeniük a feldühödött demonstrálóktól.

„A gonosz és erőszakra kész zsidógyűlölet robbanásszerű kitörését tapasztaljuk, ami mindannyiunkat megráz és megdöbbent" – nyilatkozott Dieter Graumann, a németországi zsidók központi tanácsának elnöke. „Soha az életben nem gondoltuk volna, hogy a legvisszataszítóbb és legprimitívebb antiszemita lózungokat fogják üvölteni a németországi utcákon" – tette hozzá.

A kormány szerint egyelőre nem kell fokozni a biztonsági szervek készültségét . A hatóságok továbbra is mindent megtesznek az izraeli állampolgárok és intézmények védelméért – idézték keddi lapok Christiane Wirtz helyettes kormányszóvivőt. Egy sor rendezvényen tettek „egyes résztvevők büntetőjogilag releváns kijelentéseket", de egyelőre nem indokolt rendkívüli intézkedéseket tenni – tette hozzá a belügyminisztérium szóvivője.

Ugyanakkor a tartományi rangú Berlin rendőrsége megtiltotta, hogy a palesztinpárti tüntetéseken skandálják a „zsidó, zsidó, gyáva disznó, gyere ki és harcolj egyedül" rigmust, amely felhangzott az utóbbi napok demonstrációin. Amennyiben ez ismét előfordul, a rendőrség beavatkozik, leállíthatja a tüntető menetet és igazoltathatja a tiltás ellen vétőket – közölte egy rendőrségi szóvivő.

A berlini rendőrséget számos bírálat érte, amiért eddig eltűrte az antiszemita megnyilvánulásokat. A hatóság erre reagál a tiltással, ugyanakkor az ügyészség előzetes értékelésére hivatkozva azt állítja, hogy a rigmus sértésnek minősül, és nem jogszabályba ütköző uszításnak.

Izrael németországi nagykövete szerint az iszlamisták, valamint a jobb- és baloldali szélsőségesek visszaélnek a véleménynyilvánítás szabadságával, és a gyűlölet és az erőszak kultúráját akarják meggyökereztetni a német nyilvánosságban. A berlini utcákon úgy üldözik a zsidókat, mint 1938-ban (a nácik vezette zsidóellenes pogromsorozat idején), és ha továbbra is ebbe az irányba tartanak a folyamatok, akkor attól kell tartani, hogy ismét ártatlanok vére folyik majd, ezért „eljött a cselekvés ideje" – írta Yakov Hadas-Handelsman nagykövet a Berliner Zeitung című lapban közölt kommentárjában.

A berlini hatóságok nyomozást kezdtek egy dániai illetőségű imám, Abu Bilal Ismail ellen, akit többen – köztük a berlini tartományi parlament egy képviselője – feljelentettek uszítás miatt, amiért egy berlini mecsetben egy videofelvétel tanúsága szerint egyebek között azt mondta híveinek, hogy „ó, istenem, semmisítsd meg a cionista zsidókat, számláld meg és vágd le őket mind egy szálig".

Az antiszemita kirohanásokat vezető politikusok is elítélték. Peter Tauber, a konzervatív CDU főtitkára szerint a zsidóellenes megnyilvánulásokkal szemben „a zéró tolerancia elvét kell alkalmazni". Ralf Stegner, a szociáldemokrata párt (SPD) elnökhelyettese pedig kiemelte, hogy „az antiszemitizmus elfogadhatatlan, akármilyen formában mutatkozik is meg".

A német sajtó számos vezércikkben, kommentárban foglalt állást az antiszemita megnyilvánulásokkal szemben. Például a konzervatív Die Welt A tolerancia ellenségei című kommentárjában azt írta, hogy szégyen érte Németországot, amit nem lehet elviselni. Az utóbbi napok eseményei rávilágítanak egy jelenségre, amelyre szakértők már régen próbálják felhívni a figyelmet – írta a lap, kifejtve, hogy a muzulmán vallású közösség egy része nem fogadja el, hogy az államot illeti meg az erőszak monopóliuma, és nem fogadja el a plurális társadalom játékszabályait sem.

A „következmények drasztikusak", hiszen azt látni, hogy „felheccelt Hamász-pártiak uszító lózungokat üvöltenek, és vadásznak az övéktől eltérő véleményt valló emberekre", a Izraellel szembeni kritika pedig „nyakig merül az antiszemitizmusban" – írta a Die Welt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.