Választást rendeztek, de mindenki veszített

Noha néhány hónappal ezelőtt még a Szocialista Párt győzelmét jósolták a közvélemény-kutatások, vasárnap a többség mégis a 2011 óta kormányzó, a jobbközép Szociáldemokrata Pártból (PSD) és a Demokratikus és Szociális Központból (CDS-PP) álló ­pártszövetségre, a Portugália Előre nevű koalícióra szavazott a vasárnapi portugáliai választásokon.
Pedro Passos Coelho miniszterelnök öröme azonban nem felhőtlen. A választási bizottság 99,2 százalékos feldolgozottság után azt jelentette, mindössze a voksok valamivel több mint 38 százalékát szerezték meg, így kisebbségi kormányt alakíthatnak majd. Összesen száz mandátumot tudhatnak magukénak a 230 tagú lisszaboni parlamentben, s ezzel elvesztették eddigi többségüket. Az eredménnyel újabb csapás fenyegeti ­Európát, hiszen a többségben ­lévő ellenzék megfúrhatja a kormányprogram elfogadását, ami újabb válságba sodorhatja az eurózónát.
Keserű győzelem. Passos Coelho üdvözli híveit
Keserű győzelem. Passos Coelho üdvözli híveit
Rafael Marchante / Reuters

– A kormánykoalíció nyert, az ellenzék vereséget szenvedett. Azonban meg kell hogy mondjam, valójában mindenki veszített valamit: az ellenzék a választást, a kormánykoalíció az abszolút többséget – mondta Stephan Morais, a Caixa Capital befektetési társaság igazgatója a CNBC-nek. A kérdés most az, hogy az ­António Costa vezette Szocialista Párt, amely 32,4 százalékot szerzett a választáson, lehetővé teszi-e az új kormánynak bizonyos reformok végrehajtását – akár parlamenti tartózkodásával. Az AP szerint ennek kicsi a valószínűsége, valamint megjegyzi, a portugál demokrácia 1974-es létrejötte óta egyetlen kisebb­ségi kormány sem húzta ki a teljes választási ciklust, átlagosan 14 hónap után mindegyik megbukott.

António Costa már vasárnap este bejelentette, hogy teljes mértékben vállalja a politikai és a személyes felelősséget a szocialisták kudarcáért, azonban nem kíván lemon­dani. A kampány során azt is világossá tette, nem kíván együttműködni ­Coelhóval. Egyenesen úgy fogalmazott, csak akkor lenne hajlandó belemenni ilyesmibe, „ha földönkívüliek szállnák meg a földet".

Hasonlóan csekély az esélye, hogy a szocialisták összefogjanak a kommunistákból és a zöldekből összeállt választási szövetséggel, a Demokratikus Egységkoalícióval (CDU), valamint a vasárnap több mint tíz százalékot szerző Baloldali Blokkal. A támogatottságát most megkétszerező, erősen euroszkeptikus baloldali párt eredménye az elemzőket is meglepte, ahogy a CDU negyedik helyre csúszása is. – A szélsőbalol­dali párt jó eredménye arra ösztökélheti a szocialistákat, hogy még erőteljesebben lépjenek fel az új kormány ellen – véli Antonio Barroso a Teneo Intelligence tanácsadó cégtől, hozzátéve, ez nem tenne túl jót a politikai stabilitást tekintve.

Az elhúzódó belpolitikai válság azonban elbizonytalaníthatja a befektetőket, így elakadhat a gazdaság növekedése. Portugália bruttó hazai összterméke (GDP) tavaly 0,9 százalékkal nőtt, az Európai Bizottság idén 1,6 százalékos növekedéssel számol. Az ibériai ország ­2014-ben szép csendben lezárta a 2011-ben indult 78 milliárd ­eurós EU/IMF-segélyprogramot is. A munkanélküliség a 2013-as 16 százalékról 12,4 százalékra csökkent. A több mint tízmillió lakosú ország államadóssága azonban egyre nő, e mutató tavaly már elérte a GDP 130 százalékát.

zakértők szerint a követ­kező kormány legnehezebb feladata a külföldre vándorlók hazacsábítása lesz. Ha Coelho marad a miniszterelnök, Costa nem fogja megkönnyíteni a dolgát. Ha az ellenzéki pártok leszavazzák a kormányprogramot, az a kormány lemondásához vezetne – jegyezte meg Barroso.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.