Erkölcskommandó az orosz média fölött

Megrótta a Kreml Nyikita Mihalkovot, amiért az Oscar-díjas rendező lényegében a cenzúra bevezetését javasolta.

A média erkölcsi tisztaságának felügyeletét biztosító társadalmi tanács felállítását javasolta Nyikita Mihalkov. A befolyásos rendező a pravoszláv egyház rendezvényeinek közvetítését is kötelezővé tenné. A Dmitrij Medvegyev elnöknek és Valgyimir Putyin kormányfőnek címzett levelet az Orosz Kulturális Alapot, az Orosz Filmművészek Szövetségét is vezető Mihalkov mellett az Orosz Írók Szövetségének elnöke és több színész is aláírta. A Kreml szerint a kezdeményezés lényegében a cenzúrát hozná vissza, ami ellentétes az alkotmánnyal és "az ország választotta fejlődési úttal" – idéz a newsru.com hírportál egy névtelen forrást az államfő környezetéből.

A sajtó szerint azonban a Kreml ellenvetése nem is annyira ennek a kezdeményezésnek, mint Mihalkov közelmúltbeli kijelentésének szólt, amelyben Medvegyevet kritizálta, kifogásolva, hogy az államfő ülve fogadta a május 9-i győzelmi felvonulást a Vörös téren. – Nem tudom ki javasolta ezt a hadsereg főparancsnokának, de ilyet még a haldokló Brezsnev sem tett – mondta Mihalkov az évente rendezett Orosz Népi Gyűlés Világkongresszusa eheti ülésén. Mihalkov a kifogást néhány nappal azután emelte, hogy lemondott a Védelmi minisztérium Társadalmi Tanácsának elnöki posztjáról, miután a minisztérium megvonta tőle a villogó és a sziréna használati jogát. Mihalkov tagadja, hogy összefüggés volna, posztját a "ideológiai nézeteltérés" miatt hagyta ott. A csinovnyikoknak a fővárós dugókkal teli útjain szabad utat biztosító villogók kérdése ugyanakkor egyre érzékenyebb kérdés Oroszországban, erre már engedetlenségi polgári mozgalom is alakult, Kék vödör néven. A kormány jelentősen szűkítette a villogókat hasznűálók körét. A sajtó már többször kifogásolta, hogy ilyen kiváltsággal Mihalkov is bír, amire a rendező nem egyszer súlyos káromkodással küldte el az újságírókat.)

Az elismert színész-rendező – akinek édesapja, a gyerekverseiről is ismert Szergej Mihalkov költő mind a kétszer átírt szovjet, mind a posztszovjet himnusz szövegírója is – korábban is írt már levelet: négy évvel ezelőtt nyílt levélben kérte Putyint, hogy alkotmánymódosítás árán is maradjon harmadik ciklusra is az államfői székben. Az akkori elnök az ötletet – akár csak az Egyéges Oroszország pártkongresszusán Jelena Lapsina szövőnő hasonló irányú kérését – visszautasította.

Igaz, Mihalkov – akit Putyin korábban még otthonában is felkeresett születésnapja alkalmából – nemrég talán a kormányfőre is megsértődött: az 1994-ben Oscar-díjat ért Csalóka napfény tavalyi folytatása nem vonzotta az érdeklődőket, miközben az egyik legnagyobb – javarészt állami forrásokból biztosított – költségvetésű orosz film lett. A 40 millió dolláros produkciót finoman Putyin is kritizálta, kijelentve: többször bebizonyosodott hogy a költségvetési pénzzel megtámogatott, agyonreklámozott filmek végül nem válnak a nézők kedvenceivé.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.