Válságban az olasz baloldal

Firenze balközép polgármestere láncokban tüntet, Bologna első embere inkább apa akar lenni, Nápoly vezetője a párt felszólítása ellenére sem áll fel székéből: az ellenzéki Demokrata Párt (PD) polgármesteri és főleg erkölcsi válsággal küzd, és már a (Berlusconi szerint baloldali) ügyészség támogatására sem számíthat.

Leonardo Domenici, 1999 óta Firenze polgármestere, a La Repubblica baloldali napilap szerkesztőségének kapujához láncolta magát, így tüntetett az újságban megjelentek ellen. – Az igaz, hogy két munkatársam ellen vizsgálat indult a firenzei stadion építése körüli csúszópénzek miatt, de én tiszta vagyok. Mandátumom végén visszavonulok a politikából – jelentette ki.

Bologna polgármestere, a volt szakszervezeti főtitkár Sergio Cofferati, apasági kötelezettségeire hivatkozva vonul vissza; a szardíniai tartományi elnök, Renato Soru szintén lemondott; miközben a szemétbotrány miatt bírósági tárgyalásra készülő campaniai kollégája, Antonio Bassolino a PD felszólítására sem hajlandó távozni székéből, ahogyan a szintén a hulladékhegyekről indított ügyészi vizsgálat szorításában levő nápolyi polgármesterasszony Rosa Russo Iervolino sem, akinek egyik házi őrizetben levő munkatársa öngyilkosságot követett el.

Erkölcsi válságban a tavaly októberben alakult Demokrata Párt, amely az áprilisi választási vereség után éppen polgármestereire alapozta a politikai visszavágást. Egy évtizedig a Silvio Berlusconi vezette jobbközép volt a (szerinte kommunista) ügyészségek célpontja, most fordult a kocka – örvendezett nyíltan Berlusconi, aki szerint ezzel a PD-nek vége. A 2009-es európai parlamenti választások olasz előrejelzései máris Berlusconi jelentôs előnyét mutatják: 39 százalékos eredménye több mit tíz ponttal jobb a PD-nél.

A balközép a kilencvenes évekbeli Tiszta Kezek korrupció ellenes ügyészi vizsgálatsorozat óta birtokolta az erkölcsi felsőbbrendűséget az olasz politikai színtéren. Változást a  2007-s Prodi-kormány alatti vizsgálat hozott vállalkozók és politika összefonódásáról, melynek szálai egészen Romano Prodiig és a volt külügyminiszterig (a PD elnökéig) Massimo D’Alemáig vezettek. Idén a balközép kormány igazságügyminisztere emiatt mondott le, ezzel buktatva meg Prodit is. Az ezt előidéző catanzarói ügyészt, Luigi De Magistrist áthelyezték; törvénytelenül - a salernói ügyészség szerint, mely december elején házkutatást rendelt el a catanzarói hivatalokban. Az ügyészségek közötti harc egyenesen az államfő közbelépésehez vezetett.

Az olaszok nem figyelik a szövevényes ügyészi vizsgálat részleteit, azt látják, hogy belső feszültség uralja az eddig a Berlusconival szemben közösen küzdő ellenzéket és ügyészséget. A háttérben a december 19-i pártértekezletre készülő PD –n belüli verseny a jelenlegi főtitkár, Walter Veltroni helyettesítésére, és a héten kezdődő parlamenti vita az igazságügyi reformról. Az ügyészségek hatalmának korlátozásáról szóló kormányjavaslatot már a balközép egy része is támogatja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.