Kormányfőjelölt marad a halálos balesetet okozó német politikus

Kormányfőjelölt marad Türingiában a gondatlanságból elkövetett emberölés miatt Ausztriában mindössze 33 ezer eurós pénzbüntetésre ítélt német kereszténydemokrata politikus. Németországban sokan feszegetik, okosan teszi-e a CDU, hogy kitart Dieter Althaus mellett.

Változatlanul a még jó ideig rehabilitációs utókezelésen lévő Dieter Althaust indítja listavezetőként a CDU az augusztusi türingiai választásokon – jelentette be Bernhard Vogel, a tartományi kormányfő elődje a Deutschlandfunk rádióban. Vogel úgy vélte, hogy a januári „szörnyű síbaleset” és az annak nyomán született bírósági ítélet nem ok arra, hogy a CDU kihátráljon sikerembere mögül az augusztus 30-án tartott megméretés előtt. Türingia az egyetlen keleti tartomány, ahol a CDU egyedül kormányoz. A konzervatívok itt eddig mindent Althausra építettek.

Egy osztrák kerületi bíróság kedden villámgyorsan, egy nappal az ügyészségi vádemelés után már ítéletet is hozott a halálos síbalesetet okozó türingiai tartományi kormányfő büntetőperében. Althaust 33 ezer eurós pénzbírságra ítélték gondatlanságból elkövetett emberölés miatt. A konzervatív politikus nem lesz büntetett előéletű, viszont a bíróság döntése értelmében ötezer eurót fizet az áldozat családjának. A fájdalomdíj ennél jóval magasabb lesz, a két fél ügyvédei tárgyalnak egy polgári peren kívüli anyagi egyezségről.

Németországban egyre többen feszegetik, hogy a CDU okosan teszi-e, ha Althausszal vág neki a kampánynak. Több kommentátor szerint az érintettnek kell eldöntenie, mennyire érzi morális tehertételnek a tragikus steiermarki síbalesetet, s egy büntetőper kellős közepén kezd-e választási hadjáratba, amelynek tétje az abszolút többség megőrzése az SPD-vel és a Balpárttal szemben.

Althaus még január elején, ausztriai síszabadsága idején ütközött össze frontálisan a szlovák származású Beata Christandllel, aki belehalt súlyos fejsérüléseibe. A politikus súlyos agysérülést szenvedett, állítólag a balesettel kapcsolatban semmire sem emlékszik, jelenleg rehabilitációs kezelés alatt áll. A tárgyaláson sem jelent meg, de elismerte az igazságügyi szakértői véleményt, miszerint jelentős részben ő hibázott, amikor áttért egy másik sípályára, azon szabályellenesen a lesiklási iránnyal szemben haladt.

Mementó a síbaleset helyszínén, Donnersbachwaldban
Mementó a síbaleset helyszínén, Donnersbachwaldban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.