Érik a román-moldáv egyesülés

Harminc romániai civil szervezet kezdeményezi törvény megalkotását Románia és a Moldovai Köztársaság közeledéséről. Az Akció2012 polgári platform nem titkolja: a cél „Besszarábia hazatérése”, vagyis egyesítése Romániával.

A román alkotmány szerint a polgári kezdeményezés benyújtásához százezer aláírásra van szükség, de a civilek ennek a kétszeresét készülnek összegyűjteni, mégpedig meglehetősen szoros határidővel, június végéig. Tagjai nem kifejezetten ismertek, maga a platform viszont 2011-es megalakulása óta számos visszhangos akciót szervezett.

Törvénykezdeményezésük szerint a közeledési folyamatot a miniszterelnöknek közvetlenül alárendelt, saját költségvetéssel rendelkező hivatal koordinálná. Ezenkívül a minisztériumokban egy-egy államtitkár a „két román állam” közti együttműködés elmélyítésén dolgozna. A folyamat részeként román állampolgárságot kapna minden olyan moldvai, aki román nemzetiségűnek vallja magát. A tervezet indoklása meg is becsüli a számukat: 2,9 millió, azaz a négymilliós lakosság 72,20 százaléka. Ők egyenlő jogokat élveznének a romániai munkapiacon, illetve évente legalább kétezren állami ösztöndíjjal tanulhatnának Romániában.

Iulia Modiga, a kezdeményezők szóvivője szerint a román lakosság jelentős hányada támogatja az egyesülést, gondok a Pruton túl vannak: ott az uniópártiak aránya alig 25 százalékra tehető. Ellenben biztatónak tartják, hogy a felmérések szerint a moldvaiak fele igényt tart a román állampolgárságra. A polgári kezdeményezést el is vetheti a bukaresti parlament, viszont a civilek keményen lobbiznak: eddig az 587 fős törvényhozás 103 tagja vállalta írásban, hogy támogatja „Besszarábia hazatérését”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.