Ergenekon-per: vádolják a volt vezérkari főnököt is

A 2010-ben visszavonult Ilker Basbug a török ügyészek szerint egy fegyveres csoport élén tört a kormány megdöntésére.

Előzetes letartóztatásba helyezték pénteken Ilker Basbug volt török vezérkari főnököt. A török ügyészek szerint Basbug kulcsszerepet játszott abban a „nacionalista összeesküvésben”, amelyek célja 2003-ban a kormány megdöntése volt. A tábornok a legmagasabb rangú katonatiszt, akit megvádolnak a törökök őshazájáról Ergenekon-ügyként elhíresült perben.

Törökországban eddig mintegy 400 embert állítottak törvény elé azért, mert a gyanú szerint „egy fegyveres csoport”, az Ergenekon-hálózat tagjaként tört a kormány megdöntésére. A vádlottak között a katonatisztekeen túl vannak egyetemi kutatók és újságírók is, ezért az ellenzék azt állítja, hogy az Ergenekon-per egyszerűen „az igazságszolgáltatás lemészárlása”, és a Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök vezette iszlamista kormány csak arra használja, hogy leszámoljon ellenfeleivel. A hadsereg Törökországban régóta a szekuláris berendezkedés egyik fő letéteményese, amely 1960 és 1980 között háromszor is puccsal döntötte meg számára nem kellően világi elköteleződésű kormányt.

Basbugot hétórás kihallgatás után az Isztambulhoz közeli Silivri börtönébe vitték, ahol már az ügy számos gyanúsítottja és vádlottja ül. Az őt kihallgató ügyészek azokat az állításokat vizsgálják, amelyek szerint a hadsereg 2009-ben több tucat honlapot pénzelt a kormány lejáratásának és az ország destabilizálásának a céljával.

Ilkay Sezer ügyvéd azt közölte, hogy védence a kihallgatás során tagadta a vádakat. Az NTV televízió híradása szerint Basbug az ellene felhozottakat „tragikomikusnak” nevezte, s megrökönyödötten szólt azokról. "A nagy török népre bízom ezek megítélését" - mondta.

Az ügy több vádlottja - köztük tábornokok és tengernagyok - azt vallotta, hogy parancsra cselekedett. A fegyveres erők élén akkoriban Basbug állt, aki a következő évben, 2010 augusztusában lemondott tisztségéről, és nyugállományba vonult.

Az állítólagos összeesküvésről először egy török napilap számolt be 2009-ben, fotokópiát közölve egy lejárató, a kormányt korruptnak beállító kampány tervezetéről. A vizsgálat akkor lezárult, mert az eredeti dokumentum, amelyet állítólag a haditengerészet egyik ezredese írt alá, nem volt fellelhető. Tavaly azonban újraindult a vizsgálat, miután egy meg nem nevezett katonatiszt állítólag elküldte az eredeti iratot az isztambuli főügyésznek.

Basbug letaratóztatására órákkal azután került sor, hogy az Ergenekon-ügy miatt a hatóságok megtagadták tizenhárom, vád alatt álló újságíró szabadlábra helyezését az előzetes letartóztatásból. Az ellenzéki köröket megdöbbentette a hír, többek között azért is, mert a tizenhárom újságíró között ott van az a Nadim Sener is, aki sajtószabadság-díjat nyert az örmény újságíró, Hrant Dink nagy vihart kavart meggyilkolásáról szóló könyvével. Törökországban már közel 100 újságíró ül börtönben az Ergenekon-ügy miatt. A helyi újságírószövetség a „félelem légköréről” beszél.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.