Erdőkbe viszik a fukusimai hulladékot

A japán kormány engedélyezte, hogy állami tulajdonban lévő erdőterületeken helyezzék el ideiglenesen a fukusimai atombaleset során sugárszennyezetté vált földet, takarmányt és hulladékot - jelentette hétfőn a japán média.

A kabinet döntése értelmében a Fukusima-1 atomerőmű térségében összegyűjtött fertőzött földet és anyagokat ideiglenesen zárt helyiségekben, hermetikusan záródó konténerekben fogják tárolni, állami tulajdonban lévő erdőkben. A sugármentesítésüket a későbbiekben végzik el.

A fukusimai atomerőmű reaktorai a márciusi földrengésben és szökőárban rongálódtak meg, és hatalmas földterületek váltak szennyezetté. Szakértők szerint mintegy 28 millió köbméter földet kell sugármentesíteni. A munkálatok már folynak, de a szennyezett föld tárolása egyre komolyabb gondokat okoz. A helyi hatóságok arra panaszkodnak, hogy önköltségen nem tudják megoldani a szennyezett anyag tárolását.

A konténerekben 7,2 ezer tonna hasadó anyaggal fertőzött rizsszalmát is elhelyeznek, amelyet Japánban takarmánynak használnak. Egyelőre azonban nem született döntés arról, hogy mi legyen a sorsa a szennyvízhálózatban és a víztárolókban felgyülemlett sugárszennyezett sárral és üledékkel, illetve az elégetett anyagok után keletkezett hamuval.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.