Erdogan: A bírói hatalom nem lépheti túl mandátumát

Lendületet akart adni a török csatlakozási tárgyalásoknak Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök, aki öt év után először járt Brüsszelben kedden.

Három és fél év szünet után tavaly nyitott meg az EU új fejezetet a csatlakozási tárgyalások során, de az elmúlt hetekben Brüsszel rendszeresen aggodalmát fejezte ki a török demokrácia állapota, különösen a média és az igazságszolgáltatás függetlensége miatt.

Herman Van Rompuy, az Európai Tanács állandó elnöke és Jose Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke a találkozó után elmondták: hangsúlyozták a jogállamiság, a hatalmi ágak elválasztásának, és az igazságszolgáltatás függetlenségének és pártatlanságának fontosságát. Arra viszont nem válaszoltak, hogy az Erdogan által a tárgyalásokon vázolt politikai elemzés, külföldi beavatkozásról szóló esetleges bizonyítékok, meggyőzőek voltak-e.

Erdogan eközben hangsúlyozta: ha az igazságszolgáltatás nem működik függetlenül, akkor azt a nép által választott törvényhozásnak, mint legfőbb hatalomnak kell rendbe tennie. Hozzátette: a bírói hatalom nem lépheti túl mandátumát, az igazságszolgáltatás uralma nem demokrácia, hiszen a nép hatalmát a törvényhozás képviseli.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.