Könnygázzal és vízágyúkkal oszlattak a Taksim téri tüntetések évfordulóján

Több törökországi nagyvárosban is demonstráltak szombaton az isztambuli Gezi park beépítése ellen egy éve kezdődött tüntetéssorozat elleni hatósági erőszak miatt Recep Tayyip miniszterelnök figyelmeztette a fiatalokat, hogy ne vonuljanak utcára.

A fővárosban, Ankarában és Isztambulban is könnygázzal, illetve vízágyúkkal oszlatták fel a kivezényelt rohamrendőrök azokat a tüntetőket, akik az isztambuli Taksim téren egy éve indult tüntetéssorozat elleni hatósági erőszak miatt vonultak az utcákra szombaton. A Taksim téren huszonötezer rendőr várta a több száz tüntetőt és támadott is rájuk. Több tiltakozót őrizetbe vettek, ahogyan abban az Ankarában is, ahol a rohamrendőrök szintén könnygázzal mentek neki az ottani tüntetés résztvevőinek.

Az évfordulós tüntetések ellen felszólalt Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök is. – Egy évvel a történtek után, bizonyos emberek, úgynevezett „művészek" tüntetésre invitálnak, de ti, török fiatalok, ti ne nem foglalkozhattok ezzel – mondta Erdogan pénteken a fővárosban összegyűlt fiatalok előtt, „terrorista szervezetnek" minősítve a tüntetést szervező csoportot, amely „manipulálja az erkölcsileg és anyagilag meggyengült” fiatalságot.

A tavalyi év legnagyobb törökországi tüntetéssorozata épp egy éve kezdődött, amikor a Gezi park – Isztambul legnagyobb, szinte egyetlen zöld területe – bevásárló központtá való átépítése ellen tömegek vonultak utcára. A parkátépítés elleni tiltakozás azonban felszínre hozta a szunnyadó társadalmi-politikai feszültségeket, így hamar kormányellenes tüntetésekbe csapott át. A rendőrök keményen léptek fel a demonstrálókkal szemben, a hetekig tartó tüntetések során kilenc ember vesztette életét, több ezren pedig megsebesültek. Tavaly nyár óta, kisebb-nagyobb szünetekkel, de folyamatosan zajlanak kormányellenes megmozdulások.

A miniszterelnök pártja megnyerte ugyan a márciusi helyhatósági választásokat, de a tüntetések elfojtása, a személyét, családját és kormányát övező korrupciós botrányok igencsak megtépázták népszerűségét.

A Taksim Szolidaritás névre hallgató csoport – amely a Gezi parki tüntetések mögött állt –most ismét felszólította az embereket, hogy demonstrációval emlékezzenek az egy évvel ezelőtt történtekre, írja a BBC a Hürriyet török napilapra hivatkozva. Várhatóan számos nagyvárosban lesznek megemlékezések, többek között Ankarában, Izmirben és Antakyában is. A kormány igen komoly biztonsági előkészületeket rendelt el, több ezer rendőrt és több tucat vízágyút vezényeltek az utcákra.

Szombaton a nemzetközi sajtó is kapott a török rohamrendőröktől, akik délelőtt a Taksim téren a CNN riporterét, Ivan Watsont és a stábját is őrizetbe vették. Watsont verték is, de a fél óra múltán végül a kollégáival együtt visszanyerte a szabadságát.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.