Erdogan már a szír menekültek szavazataira hajt

Valaki belerúgott egy kóbor kutyába. Az ezt követő verekedésnek két halálos áldozata lett, egy török és egy szíriai.

A közép-anatóliai Beysehir röpke pillanat alatt került fel a politikai térképre: a feldühödött tömeg kővel dobálta meg a szí­riaiakat. Mozgalom indult, amely a 70 ezer lakosú városban élő 900 menekült eltávolítását követeli. A zavargások miatt 400 rendőrt, vízágyúkat és harcjárműveket vetettek be. A halott török fiú családtagjai szerint meg kell előzni az újabb haláleseteket, a szíriaiaknak menniük kell.

Fotó: Umit Bektas / Reuters

Törökország több vidékén is hatalmas a feszültség a helyiek és a menekültek között. A szíriaiak általában nem kapnak munkavállalási engedélyt, bagóért végzik el a segédmunkákat. Sokan kényszerülnek arra, hogy a gyerekeiket is munkára fogják. A tehetősebbek cégeket alapítanak, ők viszont versenyt jelentenek a török vállalkozóknak.

Recep Tayyip Erdogan elnök még a varsói NATO-csúcs előtt bejelentette, hogy állampolgárságot adnak a menekült szíriaiaknak. Efkan Ala belügyminiszter ezt úgy finomította, hogy csak azoknak, akik „hasznot hoznak" az országnak. Az egyetemi diplomásokra gondolt, akik a menekültek öt százalékát teszik ki, valamint más szakemberekre. Erdogan az „alkalmas migránsokat" mondta állampolgárságra méltónak. Az is kiderült, hogy a török hatóságok akadályozzák a diplomás menekültek Nyugat-Európába telepítését.

A török társadalom manapság inkább elutasítja a tartós befogadást. Az ellenzék azért is ellenzi a ­szíriaiak honosítását, mert Erdogan iszlamista pártjának potenciális szavazóit látja bennük.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.