Erdogan szerint muszlimok fedezték fel Amerikát

Történelemórát tartott a török elnök egy szombati ankarai találkozón, ahol latin-amerikai muszlim vezetők vettek részt. Recep Tayyip Erdogan szerint muszlim hajósok már jóval Kolumbusz felfedezése előtt jártak Amerikában.
„A Latin-Amerika és muszlimok közti kapcsolatok a 12. századra nyúlnak vissza. Azt mondják, hogy Kolumbusz Kristóf fedezte fel Amerikát 1492-ben. Valójában muszlim hajósok 314 évvel Kolumbusz előtt, már 1178-ban eljutottak az amerikai kontinensre” – jelentette ki határozottan Erdogan a latin-amerikai muszlim vezetőknek.

A török elnök szerint Kolumbusz naplójában említést tesz egy mecsetről, amelyet a kubai partoknál egy hegytetőn látott. Erdogan szeretné, ha ezen a helyen újra mecset állna, és erről tárgyalni kíván a kubai illetékesekkel.

Híradó beszámol róla, hogy muszlim történészek és teológusok egy törpe kisebbsége egy ideje kétségbe vonja, hogy Amerikát a genovai tengerész fedezte volna fel a spanyol korona megbízásából. A tézist főleg Youssef Mroueh történész, egy amerikai muszlim alapítvány, az ASFA kutatója hirdeti, aki először egy 1996-ban megjelent vitatott írásában értelmezte úgy Kolumbusz naplóbejegyzését, hogy az Amerika muszlimok általi felfedezését bizonyítja. Szerinte spanyolországi és nyugat-afrikai muszlim hajósok „Kolumbuszt legalább öt évszázaddal megelőzve” felfedezték az amerikai kontinenst.

Erdogan állításait nem támasztja alá semmiféle tárgyi lelet, és a tudósok óriási többsége is úgy véli, Kolumbusz Kristóf csak a hegylánc formáját akarta leírni szemléletesen azzal, hogy azt egy mecsethez hasonlította.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.