Erdogan: Ezek nem lehetnek a mi állampolgáraink

A szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) fegyveres terrorszervezet támogatóitól Törökország akár meg is vonhatja a török állampolgárságot – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök egy ügyvédek számára szervezett rendezvényen kedden Ankarában.
Mint fogalmazott: „az állam és a nemzet árulóit nem vagyunk kötelesek a hátunkon hordani”.

Kifejtette: „legyenek azok akadémikusok vagy magukat újságírónak tartó kémek, politikusnak álcázott aktivisták, semmiben nem különböznek attól a terroristától, aki fegyvert vagy bombát tart a kezében. Báránybőrbe bújt farkasok ők. Ezek nem lehetnek a mi állampolgáraink.”

Erdogan beszédében többek között azokra a személyekre utalt, akiket márciusban egyetemi tanárokként terrorista propaganda vádjával tartóztattak le, mert nyilvánosan felolvastak egy petíciót, amely a kurd kisebbség lakta délkelet-törökországi tartományokban folytatott katonai műveletek befejezésére szólított fel. Célzott a Cumhuriyet című kormánykritikus napilap főszerkesztőjére és egyik tudósítójára is, akik ellen „a kormány hatalmának megdöntésére tett kísérlet és kémkedés” vádjával bírósági eljárás indult. Az újság korábban videofelvétellel alátámasztott cikket jelentetett meg arról, hogy Törökország 2014-ben fegyvereket szállított szíriai szélsőségeseknek.

Erdogan többször fogalmazott már keményen a kurd autonómiamozgalmat illetően, de ilyen, az állampolgárságtól való megfosztást kilátásba helyező kijelentést még soha nem tett.

Hétfőn az államfő azt mondta: eljárt az idő a PKK-val való megbékélés felett, a két félnek már nincs mit megvitatnia, a PKK lázadói vagy megadják magukat, vagy a török biztonsági erők „ártalmatlanítják” őket, harmadik út nincs. Erdogan akkor megfogadta, hogy pontot tesz a kurdok három évtizede zajló fegyveres felkelésének végére.

„Talán a török biztonsági erők tagjaiból is életét veszti egy-egy, de legalább tízen, húszan vagy harmincan halnak meg a másik oldalon” – hangoztatta.

Törökország délkeleti részében két és fél évi fegyverszünet után 2015 júliusában újultak ki a harcok a kurd milíciák és a biztonsági erők között. A török haderő december óta átfogó katonai akciót hajt végre a kurd felkelők ellen. Az összecsapások során július óta a biztonsági erők több mint 350 tagja vesztette életét, és a PKK mintegy 5400 lázadóját „tették ártalmatlanná”. A kurd autonómiáért 1984 óta küzdő PKK-t Törökország, az Egyesült Államok és az Európai Unió is terrorszervezetnek tekinti. A konfliktusban már mintegy 40 ezren vesztették életüket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.