Erdogan elnök lesz, ha szeretne

Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök jókora előnnyel megnyeri az augusztusi elnökválasztást Törökországban, ha úgy dönt, hogy indul a voksoláson - derül ki Ankarában csütörtökön közzétett közvélemény-kutatásokból.

Erdogan több mint tíz éve a legbefolyásosabb személy a török politikai életben, és bár hivatalosan még nem jelentették be indulását, nem csinált titkot abból, hogy szívesen lenne államfő. A mögötte álló politikai erő, a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) jövő héten dönti el, kit jelöl az elnöki posztra - írja a hirado.hu.

A szavazási szándékokról csütörtökön ismertetett felmérések szerint Erdogan mintegy 20 százalékponttal vezet legfőbb vetélytársai előtt. A Genar közvélemény-kutató intézet azt állapította meg, hogy a kormányfő a voksok 55,2 százalékát nyerné el a választáson, míg a második helyre a két legnagyobb ellenzéki párt (a Köztársaság Néppárt (CHP) és a Nemzeti Cselekvés Pártja (MHP)) közös jelöltje, Ekmeleddin Ihsanoglu (az Iszlám Együttműködés Szervezetének volt elnöke) futna be 35,8 százalékkal. A MAK Consultancy még nagyobb győzelmet jósol Erdogannak, felmérése szerint az arány 56,1-34,2 lenne. A törökországi kurdokat képviselő legnagyobb párt valószínű elnökjelöltje, Selahattin Demirtas mindkét felmérés szerint 10 százalék alatt szerezne.

Ez lesz az első közvetlen államfőválasztás az országban, eddig a parlament szavazta meg a köztársasági elnököt. Az a jelölt, aki a szavazatok 50 százalékánál többet kap, már az első fordulóban megnyeri a választást.

Recep Tayyip Erdogan tavaly óta politikai pályafutásának legnehezebb időszakát éli. Tavaly országszerte tüntetések voltak a kormánya ellen, majd közvetlen munkatársainak egy részét korrupciós vádak érték, és mindezt tetézik a szomszédos Irakban és Szíriában folyó fegyveres összetűzésekkel összefüggő biztonsági kihívások.

A sajtóban megjelent elemzések szerint amennyiben Erdogan átül az államfői székbe, az elnöki jogköröket jóval szélesebb értelmezésben kívánja gyakorolni, mint a jelenlegi elnök, Abdullah Gül, aki elsősorban ceremoniális szerepkört töltött be.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.